От х:

Днес в x:

Мирослав Митков от „Славейков“ номинира свой учител за званието „Носител на просвета“

    Единадесетокласникът Мирослав Митков от СОУ „Петко Рачов Славейков“ номинира за получател на званието „Носител на просвета“ историка и ръководител на школата по история „ИстОрика“ Димитър Димов, който през май 2015 бе отличен с почетно отличие „Неофит Рилски“.

    Националният конкурс, който бе учреден през 2013 от Националното представителство на студентските съвети на Република България, има за цел да отличи най-добрите практики и заслужили имена в културната, академичната и научната сферата, и който получи одобрението на академичната общност като иновативен проект за промоция на положителните и вдъхновяващи идеи и хора около нас, които твърде често остават извън фокуса на общественото внимание. Без изобщо да се замисли, Мирослав решава да номинира своя учител, когото смята за пример.

    Категорията, в която е номиниран Димитър Димов, е „Те - носители на просвета“, ще бъде отличена обществена личност, деятел или личност от българската културна, образователна или научна общност. Най-добре аргументираните и убедителни номинации ще бъдат наградени по време на конкурса със специален приз.

    В своите мотиви ученикът написа, че преподавателят му е носител на просвета, защото развитието на културата, образованието и науката са истинските стожери на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на България. И всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отбелязват, отличават и насърчават. Мирослав има за цел да покаже, че в модерна България – в дигиталната ера, в Европейския съюз, дори и в условия на икономическа криза, социални трудности и предизвикателства, просветителският дух и просветителските идеи са все още живи – в своите съвременни, разнообразни, напредничави, дори причудливи понякога форми. Да покажем, че все още съществуват учители, който ни учат преди всичко на родолюбие, патриотизъм и българщина, написа младият историк в своята номинация, а като аргументи спомена късометражния исторически филм „Оборище“, който школата на Димов засне и организираната пак от него Трета национална научна ученическа конференция „140 години от Априлското въстание“. За един човек образованието е начин на живот, защото неговият живот е образование, а именно Димов е тази личност, беше категоричен номиниращият. Този приз е най-малкото, с което учителят ми може да бъде отличен, защото той е много повече от носител на просвета, а преди всичко човек и приятел, апелира Мирослав.

    Номинираните и наградените ще бъдат поканени на скромна церемония в края на месец май, на която да бъдат представени най-добрите работи, които журито ще оцени дни по-рано (25-ти май). Всички участници ще получат грамота и плакет (според представянето си) за своето участие в конкурса, а чрез набирането на награден фонд се предвижда да бъдат осигурени и парично-предметни награди.

    Нешка Шопова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини