От х:

Днес в x:

Клисурци се бунтуват, огорчени от обидата към предците им

Скандал вдига на бунт Клисура. Повод за недоволството е изключването й от списъка на градовете-символи на Априлското въстание, съобщи снощи Нова тв. Жителите на града изпращат гневни писма и подписка до президента и министър-председателя с питане защо Клисура е изключена от Алеята на славата в столицата.

Клисурци готвят и протест с черешови топчета пред Народното събрание.

По повод 140-годишнината от Априлското въстание във Военната академия в София беше открита Алея на славата. В нея бяха положени урни с пръст от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца.

Генка Тодорова, кмет на Клисура, също е поканена, но в последния момент служител на академията я връща с обяснението, че градът не е включен в списъка.

„За мен това не само е скандал, но и позор – заяви Тодорова. - Крайно съм разочарована и отчаяна, бих казала, от пренебрежителното, даже няма да прозвучи и пресилено, ако кажа и унизително отношение към Клисура, към този емблематичен за българската свобода град от страна на държавни институции”.

В деня, когато Клисура отбелязва годишнината от въстанието, за първи път от 50-години насам, нито един държавник не се отзовава на поканата им. За хората това е обида.

„Някои хора се опитват да пренапишат историята. Тук преди 140 години от това място започва най-новата история на България. Не знам защо го отричат? Клисура въстана втора, изгоря първа. Клисура даде над 450 жертви”, коментира за Нова тв Стефан Желязков.

Боримечката, както в града познават Желязков, от 10-години се превъплъщава в образа на легендарния герой. Сега отново извади на площада черешовото топче, но за да гърми в знак на протест срещу държавните институции.

Клисурци изброяват имената на десетки герои, загинали в опожарения град. Не пропускат и подвига на Цана Козинарова. „За да не попадне в ръцете на турците, хвърля и четирите си деца в кладенеца и след това скача и тя вътре”, разказва Стефан Желязков.

За първи път жителите на града ни показват костите на убитите си предци, които са успели да запазят в подземието на един от параклисите. А инициаторите на Алеята на славата обясняват, че не е имало достатъчно място за пръст от всички градове, дали жертви в Априлското въстание.

В защита на историческата правда в Клисура започна събирането на протестна подписка.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини