От х:

Днес в x:

Директор на държавна банка купил яхта за 650 хил. евро с офшорка

Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев е регистрирал офшорна фирма на Британските Вирджински острови, за да къпи яхта, предаде "24 часа".

Името на банкера се появи в "Досиетата от Панама", които предизвикаха световен скандал, като разкриха имената на хиляди бизнесмени и политици от цял свят, които са ползвали офшорни сметки за своите пари.

Фирмата на Балев се казва "Finco Grace Ltd.", като самият той признава пред вестника, че е регистрирана през 2015 г., а я е декларирал пред Сметната палата тази година.

Той регистрирал фирмата, като е посочил свой адрес в Монако, а 13-метровата яхта купил на лизинг през януари миналата година за 650 000 евро. Сега обаче лодката се продава, защото според банкера покупката ѝ е била грешка, защото е скъпа за поддръжка.

Билян Балев е единственият засега българин, определeн в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с “Мосак Фонсека” като PEP - Politically Exposed Person, човек от политическите или държавни среди.

Той е представил пред фирмата адрес, на който да го търсят, намиращ се на булевард в Монако. Пред "24 часа" той пояснява, че жилището е наето.

Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г. В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

"Медиапул" добавя, че Балев е изпълнителен директор на ББР от есента на 2013 г. Той работи в банковия сектор още от 1991 г., първоначално в Българска пощенска банка. В периода 1992 - 1995 г. заема позиции в Частна земеделска и инвестиционна банка, Финансово-брокерска къща "София" и Юнионбанк. От 1996 г. до 2001 г. е изпълнителен директор на "Капман" АД. През 2001 г. става управител на компанията "Нобел адвайзърс", а през 2004 г. – на "Форем консултинг България".

Балев е бивш водещ на предаването "Плюс-минус" по БНТ. Бил е директор на „Ринг ТВ” и на „Нюз Холдинг”, издател на ежедневниците "Стандарт" и „7 дни спорт”.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини