От х:

Днес в x:

Хасковлии славят японската чест из България

    15 хасковлии прославиха японската гордост Субару на националната среща на марката, проведена в същинския център на България - местността Узана Габровско. В центъра на автосъбора бе именно хасковската група, не само най-многобройна, а и снабдена с най-новите и мощните коли на японският автомобилен гигант. Макар и много популярна в света, марката има относително скромна колония в България, която се събира едва от 4 години. Хасковският клуб пък е още по пресен, като се ситуира от 15-ти декември миналата година. Изненадващо, преброяването на колите коронясва Градът на Богородица като едни от най-запалените по 6-те плеяди*. по улиците джиткали не по-малко от 80-90 коли, а сигурно били и повече.

    Представители на хасковската субару-общност за пред страната станаха запалените почитатели на самураите Пламен Петков,Тенчо-Форестъра,Тенчо-Импресата,Спас-Легасито, като допълнителните имена са марки субару-та карани от тях. Непосредствената тренировка за събитието бе със знамена, стикери, барбекю и хубави вина. Последните две дисциплини бяха продължени активно и на мястото на събора, но тренировъчния процес внезапно бе прекъснат от обилен снеговалеж. Снегът може и да изгаси барбекютата, но не заседна колите, потвърждавайки славата на автомобила като истински зимен танк. Съборът завърши с решение за демонстрация на способностите на колите на редица регионални събори, един от които е предвиден за Хасково. Марката го заслужавала.

    Макар и относително най-слабо познат в България, именно автомобилът Субару се счита за технологичният лидер на най-технологичната нация на света и истинското въплъщение на японската чест и достойнство. Историята на Субару тръгва от 1917-та година, а митът за нея от 1940-та година, когато компанията на Чикухей Накаджима прави движателят на легендарният морски изстребител Зеро, който е признат за един от най-добрите през Втората световна война и със сигурност най-добрият в първите етапи от нея.

    През 50-те години лабораторията за авиационни технологии, каквато е била компанията се трансформира в автомобилен завод. В скоро време колите на Субару се утвърждават като лидер в автомобилостроенето с налагането на първия боксерен двигател, самоносеща каросерия тип „монокок“, електронна вариаторна трансмисия и др иновации. Към момента Субару продават в над 100 държави, а реализираните продажби са на над 10 млн автомобила. От които в България са една много малка част. Интересното е че у нас марката отстъпва на почти всички останали японски автомобили, макар субару втора употреба да върви на почти народните цени от 5 до 10 хиляди лева. По важното е друго, според притежателите на Субару, това е една от малкото коли която във втората си употреба пристига у нас „влачена, ама лачена“. Или иначе казано-запазена за километрите си, за разлика от идващия скрап от Италия и Австрия, които се разпадат до годинка две след повторното им усвояване от водачите.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини