От х:

Днес в x:

Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея дискутират в Кърджали

Първата световна война със своите резултати и последици оказа дълготрайно въздействие върху последвалото политическо развитие на света. Тя оставя дълбоки следи вколективната памет на човечеството, напомняйки му колко близо е било до своето самоунищожение.
Това каза началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев при откриване на конференция, посветена на Първата световна война, предаде репортер на БГНЕС.
Във Военната ни Алма Матер се провежда международнатанаучна конференция на тема: „Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея (1914–1915)”. Заявки за участие в конференцията са подали 20 изследователи от Гърция, Италия,Полша, Русия, САЩ, Сърбия, Черна гора и Швейцария. От българска страна са представени над 60 доклада.
Най-опустошителният въоръжен конфликт за тогавашната история начовечеството, която започва от Балканите. Встъпвайки в нея България изпраща по бойните полета близо 1 млн. офицери, подофицери и войници. Над 100 000 от тях оставят живота си по бойните полета, повече от 150 000 се завръщат у дома, но с различни травми. „Продължителността, обхватът и ожесточеността на военния сблъсък причинява човешкизагуби и материални щети с измерения, невиждани до този момент от развитието на човешката цивилизация”, каза началникът на Военната ни Алма Матер.
Заради големия обществен и научен интерес към конференцията се наложило провеждането й в столицата и три областни центъра. Така на 14 октомври тя ще продължи с паралелни заседания вКюстендил и Видин. Заключителната част ще се проведе на 16 октомври в Кърджали. Организационния комитет за провеждане на конференцията е под председателството на генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военната академия. В състава на комитета са включени ръководители и специалисти на образователни, обществени и патриотични организации и съюзи, с компетентност към военната история.

Източник: http://news.bgnes.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини