От х:

Днес в x:

Трима турски каналджии с обвинения за трафик на сирийци

    Три бързи производства срещу турски шофьори на товарни камиони образуваза Районна прокуратура-Свиленград за превеждане през границата ни хора без разрешение на органите на властта.

    С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград, а откритите в камионите лица са приведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“ на МВР в Любимец.

    Вчера в 4 часа сутринта, на ГКПП-Капитан Андреево е извършена проверка с уред „газ анализатор“ на ремарке на товарен камион марка „ДАФ“ с турска регистрация. Уредът е отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение, без да е нарушена целостта на митническата пломба.

    При отваряне на каросерията, в присъствието на митнически и гранични полицейски служители, са открити 32-ма души, скрити между превозваната стока – врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене.

    Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност.

    Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак. 48-годишният шофьор Реджеп Б., турски гражданин, е заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора.

    Срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знанието на властите. Реджеп Б. е задържан за 72 часа.

    Ден преди този случай, на 12 септември, съответно в 1 часа и 2 часа през нощта, на ГКПП-Капитан Андреево са извършени проверки и на други два турски товарни камиона.

    Първият ТИР марка „ДАФ“ е пътувал от Истанбул. При проверка граничните полицаи открили две лица, които били легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче. Разследването сочи, че водачът на товарния камион ги качил от турската столица срещу 1 000 евро на човек и трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт - Капъ кулеобаче  ги свалил от кабината и им наредил да легнат върху осите на гумите.

    Вторият ТИР- „Волво“, с турска регистрация, също е превозвал две лица, укрити на осите на гумите, над ремаркето. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турски гражданин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двете лица на магистралата край гр.Истанбул. Той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в гр. Харманли.

    Районна прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняеми по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони – 53-годишният турски гражданин Мехмед Ч., шофирал товарен камион марка „ДАФ“, и Захир Ч., на 50 г., турски гражданин, водач на товарен камион „Волво“. Те са признали вината си.

    Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград се извършват активни процесуално-следствени действия – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи. До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в Районен съд-Свиленград.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини