От х:

Днес в x:

Турската програма на БНР в Кърджали – предпоставка за сепаратизъм, обяви ВМРО

Българското национално радио (БНР) създава предпоставки за сепаратизъм като желае да направи турска радиостанция.

Това предупреждение отправи евродепутатът ни и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Притеснени, от ВМРО обсадиха сградата на Съвета за електронни медии (СЕМ) и се заканиха, че ще проследят днешното му заседание.

Недоволството на патриотите е породено от първа точка на дневния ред на заседанието, а именно обсъждане на искане от страна на Българското национално радио за разкриване на радиопрограма БНР-Кърджали, която да се излъчва в районите Кърджали, Хасково и Смолян.

Искането на националното радио е тази програма да е шестчасова, като три от нея да се водят на български, а другите три на турски. В мотивите си от БНР са записали постигане на интеграция на български граждани с небългарски произход.

„По същество БНР иска да създаде турска радиостанция", обяви Джамбазки. Той подчерта, че няма логика в това да интегрираш като говориш на различен език и напомни, че по Конституция официалният език в страната ни е българският.

Като друг мотив за недоволството си евродепутатът посочи сметката, която българските данъкоплатци ще трябва да заплатят за създаването на такава радиостанция, а именно 300 000 лева тази година и още толкова догодина. „Какво си позволява БНР", запита Ангел Джамбазки. Той не може да разбере и защо когато в област Смолян живеят български мюсюлмани, то БНР ще им говори на турски език.

Най-голямата последица от излъчването на такова предаване ще бъде сепаратизъм, убеден е зам.-шефът на ВМРО.

Евродепутатът ни е учуден и от избора на области, където да се излъчва въпросната програма. „Това е чисто сепариране на част от българската територия", заподозря още Джамбазки.

Той обърна внимание и на наближаващите местни избори и попита защо точно сега на БНР му хрумва тази идея. „Може би с това ще се увеличи шансът за победа на кмета на Кърджали", прогнозира Джамбазки.

Именно заради притеснението си той и активисти на ВМРО ще останат в залата, където СЕМ заседава и ще проследят внимателно какво ще е решението му.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини