От х:

Днес в x:

Шефът на ОбС Хасково: Таксите за 5 и 6-годишните остават

Таксите за детска градина за 5 и 6-годишните в Хасково си остават 3.30 лева на ден, този текст от Наредбата не е отменен от съда. Това заяви за Haskovo.net председателят на ОбС в Хасково Иван Иванов. Както обеща в петък, днес Иванов се е запознал със съдебните решения и според неговото тълкуване въпросният текст в Наредбата си е в сила. Според прочита на адвокат Ростислава Жекова пък, която атакува таксите в съда, тази точка в Наредбата е отменена и в момента няма действащ текст, който да регламентира колко да се плаща за децата в подготвителните групи.

“Административният съд в Хасково е отменил решението от декември 2013-а, поради незаконното му приемане, но таксата от 3.30 лв. дневно за 5 и 6 годишните ние приехме през януари 2014-а с друго решение. Пак през 2014-а пък гласувахме отново таксата за по-малките, като този път спазихме законовото изискване предложенията да се публикуват 14 дни преди гласуването, така че и това решение си е в сила”, обясни Иван Иванов.

Той обаче повдигна друг казус, изникнал в цялата тази съдебна сага. “Решението на ОбС от декември 2013-а е отменено, защото предложението за промяна в структурата на таксата – 30 лв. постоянни и 20 лв. според посещенията на детето, бе направено в самата зала. Тоест, без задължителното по закон публикуване 14 дни по-рано за обществено обсъждане. Така на практика излиза, че е невъзможно при промяна в нормативни актове, каквито са Наредбите на ОбС, в залата да се правят нови предложения. Защото ако има такова и то се приеме, съдът ще го отмени само на това основание. Така че изисванията на закона правят безсмислени всякакви нови предложения в залата, дори те да са смислени и добри. Отделно от това на практика един общински съветник трудно може да направи предложение за промяна в която и да е Наредба, защото законът изисква подробна разбивка, финансова обосновка, очаквани резултати. А това не е по силите на един човек, дори общински съветник", добави Иван Иванов.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини