От х:

Днес в x:

Почина бившият руски премиер Евгений Примаков


Бившият премиер и бивш външен министър на Русия Евгений Примаков почина на 85-годишна възраст, съобщиха Газета.Ру и ТАСС.
Примаков е починал след продължително заболяване. 

Президентът Владимир Путин изказа съболезнованията си към близките на бившия премиер.

"Държавният глава бе информиран за тъжната новина. Той поднася искрените си съболезнования към близките и роднините на Евгений Максимович. Той беше държавен човек, учен, политик, оставил след себе си голямо наследство", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Песков посочи, че руският президент за последен път е разговарял с Примаков преди около месец. Бившият дипломат му изпратил новата си книга и Путин се отбил да го види. 

Говорителят на Кремъл допусна, че двамата са разговаряли по международни проблеми, защото "президентът винаги е проявявал интерес към задълбочените
виждания на Примаков върху световните процеси, особено в тази сложна обстановка".

Евгений Примаков е роден на 29 октомври 1929 г. в Киев, но прекарва детството и младите си години в Тбилиси. Завършва арабистика в Московския институт по ориенталистика, после работи в Института за световна икономика и международни отношения към Академията на науките на Съветския съюз. В края на научната си кариера става член на президиума на Академията. 

В края на 80-те и до 1990 г.  Примаков бе депутат от Върховния съвет на СССР, после и негов председател. Директор на службата за външно разузнаване от 1991 до 1996 г., той оглави през 1996 г. руската дипломация, а няколко месеца бе премиер на Русия - от септември 1998 до май 1999 г..

Едно от най-запомнящите се събития в неговата политическа кариера е несъстоялото се посещение в САЩ на 24 март 1999 г., припомня "Фокус".

Примаков е накарал пилота на самолета, с който е пътувал, да прекрати курса към Вашингтон и да се върне обратно в Москва, след като е разбрал, че НАТО е започнала бомбардировки над Югославия. 
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини