От х:

Днес в x:

Националите по волейбол взеха трудна победа на старта на европейските игри

Мъжкият национален волейболен отбор на България, който участва на европейските игри в Баку, стартира в турнира с много трудна победа.

Воденият от Николай Желязков тим надделя драматично над Белгия с 3:2 (25:16, 23:25, 25:20, 23:25, 15:11) в първия си мач от Група В.

Най-полезен за българския тим стана Жани Желязков с 26 точки (5 аса и 51% ефективност в атака), а Ники Николов добави още 21 точки (6 блока, 2 аса и 87% ефективност в атака) за победата. За белгийците над всички бе Йолан Кокс с 23 точки (4 аса и 54% ефективност в атака), но и неговите усилия не стигнаха за успех.

Първият гейм мина под контрола на българите, които допуснаха приближаване на съперника само до 12:11. След това белгийците направиха много грешки, което помогна на "лъвовете" да затворят частта на само 16 точки.

В следващия гейм играта бе равностойна, но при първото техническо прекъсване българите водеха с 8:5. Преднината им нарастна на четири точки при втората пауза и 16:12. Белгийските волейболисти обаче не се предадоха и успяха да се върнат постепенно мача и да стигнат до 20:20. В крайна сметка Белгия изравни в общия резултат след ас на Лекат и грешка в атака на Желязков.

Третата част бе най-оспорвана от началото на двубоя и нито един от двата отбора не успя да се откъсне за дълго до 20:18 в полза на българите. Последваха силни минути на играчите на Николай Желязков и след серия 7:2 отново поведоха в резултата.

България започна ударно четвъртия гейм и дръпна с 4:0, но след серия грешки, първата техническа пауза дойде при само две точки аванс 8:6. Последваха много оспорвани минути, в които лидерството се промени няколко пъти. Второто прекъсване в частта все пак дойде при минмална преднина за белгийците - 16:15. Последва нова размяна на точки, а Белгия три пъти успяваше да поведе с по две точки в решаващите моменти - 22:20 и 24:22, благодарение на грешки на бългалите. Така се стигна до изравняване на резултата и решаващ тайбрек.

Той започна равностойно до 3:3, след което България поведе с 6:3 след атака на Вальо Братоев, контра на Розалин Пенчев и ас на Ники Николов. Размяната на полетата пък дойде при 8:5 за "лъвовете" след контра блок-аут на Розалин Пенчев. Постепенно Белгия се върна в играта и изравни при 10:10, но до края българите им дадоха само една точка и така се поздравиха с крайния успех.

В следващия си двубой българите ще играят с Италия, която по-рано днес изненадващо отстъпи на Словакия с 1:3 гейма. Двубоят с "адзурите" е във вторник от 18.00 часа българско време.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини