От х:

Днес в x:

Самолет се отклони от маршрута си и попадна в облак от антиматерия

От къде по дяволите се е взела антиматерията? Това е въпросът, който изследователят на атмосферата Джоузеф Дуайър си задавал през последните 6 години, след като самолетът, с който летял преминал през грамотевична буря и случайно попаднал в облак от антиматерия през 2009.

Самолетът на Дуайър бил оборудван да откирва атмосферни гама лъчи и високенергийни протони образуващи се при попадането на космически лъчи в атмосферата или при интензивни гръмотевични бури.

С цел да проучи по-добре атмосферните гама лъчи, Дуайър монтирал детектор за частици в Gulfstream V,  реактивен самолет, обикновено изполван от бизнесмените. На 21 август 2009 пилотите поели курс към това, което на радарите изглеждало като бреговете на Грузия. Оказала се гръмотевична буря, и те прелетели право през нея. Самолетът се мятал напред назад и внезапно започнал да пада. "Наистина си помислих, че всички ще умрем", припомня си Дуайър.

Не само че оцелял, но и детекторът му за частици регистрирал 3 511-килоелектронволтови гама лъчения. Ето още едно нещо, което трябва да знаете за гама лъчите: те може да се появят като резултат от сблъсък на електрон с античастицата позитрон. Частиците на материята и античастиците на антиматерията имат еднаква маса, но противоположни характеристики като заряд и затова при сбълъсък незабавно биват унищожени, резултатът е образуването на гама лъчи. Тъй като вселената е изградена от материя, наличието на антиматерия е краткотрайно.

Няколко бързи изчисления навели Дуайър на мисълта, че самолетът му е бил заобиколен от малък облак позитрони.

Но откъде са се взели тези позитрони? Интензивните гръмотевичини бури, могат да предизвикат появата им, но други данни за тази конкретна буря, накарали учените да отхвърлят това предположение. Същото било положението и с космическите лъчи, които биха предизвикали друг вид радиационни лъчения.

Дуайър е публикувал резултатите без да успее да намери обяснение. Сега има планове за изпращането на балони и дори на друг самолет в гръмотевична буря, за да се събере повече информация, която да помогне в разгадаването на мистериозната антиматерия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини