От х:

Днес в x:

110 метра крепостна стена разкрита за месец на Асеновата крепост

Проучване на външната крепостна стена от южната част на Асеновата крепост и проучване на некропола в североизточния сектор на крепостта "Воден" и фортификация са били основните задачи на археолозите през изминалата година. Това стана ясно при представяне на резултатите от археоложките проучвания за 2014 г. в района. Екипът в състав Росица Морева-Арабова, Иван Дуков, Запрянка Кръстева, Христо Басамаков, Виктория Карацанова и Михайло Петров представи новите открития.

Директорът на Историческия музей Иван Дуков съобщи, че в рамките на месец са били открити над 110 м крепостна стена в източна посока. След проучването на Асеновата крепост станало видно, че в миналото са използвали няколки техники на градеж. Най-старата е чрез едри, каменни, грубо оформени блокове, подредени един върху друг без спойка. Техниката е характерна за Средновековието. Окрити са находки и от каменната епоха - костена игла, антични монети, монети от Филип Македонски, венециански монети, накити, много железни инструменти.

В крепостта "Воден" интересен факт, по думите на Росица Морева, е, че освен откритият некропол във вътрешността на крепостта няма никаква друга следа от архитектура. Има обаче пещи, които в миналото са се използвали за приготвяне на храна. Като находки научният ръководител определи фрагментите от ранножелязната епоха, монета от времето на Александър Македонски и уникални печати от 11 век.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини