От х:

Днес в x:

Касапинът от Каролина. Новооткритият древен крокодил ходел на два крака

Палеонтолози са открили доказателства за съществуването на древен вид крокодил, на фона на който днешните представители на този вид изглеждат мили.

Дългото 2,75 м създание е бродело из Северна Каролина на задните си крака и е получило подходящия прякор "касапинът от Каролина"

Научното наименование на вида, живял преди 230 милиона години е Carnufex carolinensis. Той е пирувал с дребни бозайници и влечуги с броня през късния триаски период, преди масовата поява на динозаврите.

Тези животни са ловували с най-ранните тероподни динозаври, като при това се е разразявала битка между хищниците. Хищните динозаври са изпълнявали ролята на водещи хищници през следващите 135 милиона години, казва Д-р Линдзи Зано от Университета в Северна Каролина, която е работила по изследването, публикувано в Scientific Reports.

След края на триаския период най-големите хищни крокодили като тези от вида "касапинът от Каролина" измрели. По-малките крокодили, които оцелели, променили начина си на ловуване и продължили да живеят заедно с динозаврите, хранейки се с мърша, казва Сюзан Драймала, която също е участвала в изследването.

След разрастването на тероподните динозаври, предшествениците на сегашните крокодили заели роля присъща на съвременните лисици или чакали. Ако искате да си представите тези животни, просто си помислете за днешните лисици, но с алигаторска кожа, а не с козина, казва още Сюзън Драймала.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини