От х:

Днес в x:

Хасково: средна ръка здравеопазване, лошо образование

Лошо образование и здравеопазване у нас. Това показва последното изследване на Института за пазарна икономика.

За трета поредна година Институтът, в сътрудничество с Региостат, изготвя актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната. Те дават актуална картина за развитието на регионите въз основа на 59 показатели, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна и социална среда.

Според анализа през последните години в сферата на образованието и здравеопазването у нас протичат по-скоро негативни тенденции. Те са в следствие от липсата на ясни реформи. Последните данни показват, че в сравнение с предходната година, през 2013 г. здравноосигурените намаляват от 87,3 на 86,1%, а процентът на записаните ученици от пети до осми клас спада от 81,0 на 79,7%.

По скалата от 1 до 5, като ниво на предлаганото здравеопазване, регионът на Хасково попада в ниво „средно“. Много добро“ е определението за здравните услуги в регионите Габрово, Стара Загора, Плевен, Кюстендил, София-столица и Враца. В графата „слабо“ са вписани Силистра, Разград и Шумен.

За разлика от средното място при здравеопазването, при образованието Хасковска област е вписана в колонката „незадоволително“, заедно с Търговище, Разград, Монтана, Перник, Пазарджик, Ямбол и Добрич. Най-зле е образованието в Сливен.

Оценка „добър“ хасковски регион получава за околна среда, социална среда и инфраструктурата. В графата на среднистите е и в категориите „демография“ и „ данъци и администрация“, за икономическата среда получава оценка “незадоволителна“.

Според общия анализ за страната демографската криза се задълбочава и

през 2013 г. у нас няма нито една област, в която децата на възраст до 15 г. да са повече от лицата над 65-годишна възраст. Единствените области, в които населението се увеличава през 2013 г., са София (столица) и Бургас.

Наблюдават се сериозни дисбаланси по отношение на способността на отделните общини да усвояват успешно европейски средства. Претеглени към броя на населението общо усвоените средства към 31 януари 2014 г. варират от 0 лв. до над 4 хил. лв. на човек в отделните общини. В над 50 общини усвоените средства са под 100 лв. на човек, като сред тях се нареждат областните центрове Пловдив и Кюстендил.

Продължава тенденцията от последните 10 години на отдалечаване на доходите на хората в най-бедните области и столицата. За периода 2004-2013 г. средногодишният темп на нарастване на доходите в столицата е 12,79% при среден темп за страната 8,50%. Най-бавно нарастват доходите в област Ловеч – с едва 2,90% на година.

Анализът на ИПИ показва и че през миналата година здраво са зациклили предлаганите електронни услуги, както и т.нар. обслужване „на едно гише”. Оценката на бизнеса за качеството на е-услугите се влошава спрямо миналата година. По-неблагоприятни са и средните оценки за работата на местната администрация и възприятията за корупция.

Освен негативните заключения обаче, изследването на регионите дава и някои положителни тенденции. Анализът разкрива бавни, но осезаеми положителни тенденции на икономическо възстановяване. Икономическата активност на населението се повишава, а заетостта в повечето области нараства през 2013 г., макар и все още да не достига предкризисните нива.

През 2013 г. регистрираните посещения в кината и театрите достигат рекордни за последните няколко години стойности – тенденция, която важи дори за по-малки области като Търговище.

Усвояването на европейски средства масово се ускорява през 2013 г. За трета поредна година шампион по усвоени средства на глава от населението остава област Габрово, следвана от Бургас.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Go
    gorgimak
    16 -2
    07:55, 12 ное 2014
    Абре човеци не разбрахте ли че ще я изгубите държавата,не виждате ли че хората ви отиват и това което сте го крали,спечелили без тях нещо няма да ви струва,сабудисе тъпи народе
  • 2
    Ха
    хасковлия
    16 -7
    08:00, 12 ное 2014
    А защо заглавието не е :"Лекарите в Хасково са заплатени средна ръка,а учителите лошо"?
    • Xm
      xm
      11 -11
      16:06, 12 ное 2014
      Щото получават много повече отколкото заслужават, особено даскалите
  • 3
    Ха
    хахаха
    14 -11
    15:31, 12 ное 2014
    Извод от заглавието: Близнаков горе-долу става, Панайотов - хич!
  • 4
    12
    1234567
    26 0
    16:08, 12 ное 2014
    Ами така е,в хасковските училища е пълно с учителски кадри на дпс–то,които бъркат родовете,ама яко...
  • 5
    11
    1111
    10 0
    15:14, 13 ное 2014
    В хасковските училища е пълно с даскали на пенсионна възраст, а няма ученици. Къде са учениците? Деца на хартия много, а в стаите хич /автото, пгсс, механото/. Панайотов да си стегне директорите и който не стават да ги маха, че пак ще обере пишкира. Досега се назначаваха само "специалисти" от бсп и дпс. Аман от политика в училището! Г-н панайотов, дерзай!
  • 6
    11
    1111
    7 -2
    19:09, 13 ное 2014
    До Хасковлия : Ако кажеш,че учителите са заплатени лошо не знам какво би казал за заплащането на другите работещи в Хасково.Та те непрекъснато са недоволни !!! За лекарите не им е чак толкова средна ръката-то им идва от другаде,пък и за такива специалисти и това им е достатъчно.
  • 7
    До
    До тъпия хасковлия
    0 -4
    11:59, 14 ное 2014
    Какво разбираш ти хасковлия от учителски заплати.... Виж коментара
  • 8
    Рр
    рррр
    7 0
    12:42, 14 ное 2014
    До тъпия хасковлия. Не ставайте смешни! Та дори новоназначените учители започват с доста повече от 450,00 лева. Въздържете се от коментар! Ще ви се смеят!
Последни новини