От х:

Днес в x:

Хе ръчички, хей ги две: по три пъти на ден!

Има Световен ден на водата, на здравословното хранене, на подвижността и на какво ли още не, но сигурно малцина знаят, че в световен мащаб днешният 15-ти октомври е деня, посветен на миенето на ръце.

За децата от Втора Детска градина „ Незабравка„ в Хасково обаче, че има такъв ден не е изненада. Те спазват правилата всеки ден и са наясно как и по колко пъти трябва да мият ръцете си, за да са здрави.

В групата на най-големите “Шареното петле“ малко преди предиобедната закуска всички са строени до чешмичките в умивалната, естествено, за да си измият ръчичките преди хранене.

Един от чакащите на опашката е 6-годишният Никола. Като истински спец той е готов да изнесе цяла лекция по темата на всеки, които се интересува.“Ако не си мием ръцете, може да ни влязат микроби в устите. Те са лоши за децата, защото правят пакости в коремчетата. Затова всеки трябва да си мие ръцете поне сутрин, обед и вечер със сапун!“, категорично е момченцето и допълва, че мокрите кърпи не трябва да заменят сапунчетата.

А извън детската градина, световната статистика, цитирана от GlobaHandWashing Day.org показва, че до 34% от хората по света си мият ръцете със  сапун само във "важните моменти" - след посещение на тоалетната или сменянето на памперси и преди храна.

Специалистите обаче обобщават, че използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, освен това придава приятна миризма на кожата. При правилна и редовна употреба всички сапуни са еднакво ефективни, казват спецовете.

Според научни изчисления, този лесен ритуал може да спаси живота на милиони по света и да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Те са най-големите виновници за детската смъртност в развиващите се страни, където миенето на ръцете със сапун е на много ниско ниво. Данните показват, че 3,5 млн. деца умират от разстройство и пневмония всяка година.

Сапунисването и измиването може да предотврати също и болести като кожни инфекции, а освен тях -и очни възпаления. Така е, защото ръцете често са преносители на болестотворни патогени между хората. Това може да стане при директен контакт-ръкостискане, докосване или пък индиректно - при докосване на повърхности, до които са имали допир и други преди това.

Ако ръцете не се измият със сапун, върху тези, били в контакт с човешки или животински екскременти, телесни течности като секреция от носа, заразена храна или вода, банкноти, попадат бактерии, вируси и паразити.

Според организацията обаче хигиената не е най-добрият мотив за полезния навик. В различните общества той има различни цели и причини.

В Индия например чистите ръце са свързвани с комфорта, отърваването от неприятна миризма, галенето на децата.

В Гана миенето е начин да не предизвикваме погнуса и да се издигнем в обществото.

Световният ден на миенето на ръце е създаден по време на Световната седмица на водата през 2008 г., която се проведе в Стокхолм. Като цяло идеята му е е поне в един ден от годината хората да бъдат мотивирани да се замислят за важността миенето на ръцете със сапун да е бъде превърнат в техен ежедневен навик.

Във фокуса на кампаниите вяска година попадат децата в училищата и детските градини. Световният ден на миенето на ръце се отбелязва в над 100 страни в цял свят.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини