От х:

Днес в x:

РЗИ: Водата не е годна за пиене, готвене и крие сериозен риск за здравето

Отработените от Дирекция „Лабораторни изследвания” в РЗИ проби питейни води не отговарят по микробиологични и физико-химични показатели по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Пробите бяха незабавно взети за изследване на 23 юли 2014 г. от общо 7 пункта в гр. Кърджали - район Прилепци; район Възрожденци; район Веселчани; район Гледка; район Пазара; район Байкал и район Студен кладенец.
Допълнително на 23 юли здравните инспектори взеха проби вода и от входа и изхода на пречиствателната станция - те също не отговарят по микробиологични и физико-химични показатели по Наредба № 9.
До нормализиране на обстановката, РЗИ - Кърджали ще продължи да пробонабира води от посочените пунктове в Кърджали, както и ще следи ежедневно ситуацията в пречиствателната станция за питейни води. Ще се работи и в почивните дни. За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната за ползване на водата за питейно-битови нужди, населението ще бъде допълнително уведомено.
Веднага след създалата се ситуация, на основание чл.19, ал.2, т.6 от Закона за здравето (ДВ. бр. 70/2004 г.), инспекторите издадоха предписание до ВиК за незабавно провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки за ефективно почистване на водата, постъпваща в Пречиствателната станция от язовир Боровица, както и да се извърши дезинфекция на водопроводната мрежа, снабдяваща населението с питейна вода.
Всички директори на работещи детски заведения на територията на Кърджали, Момчилград и селата към тях, снабдяващи се вода от яз. Боровица, са предупредени на място и им е връчено сигнално писмо, че водата не е годна за готвене и пиене и крие сериозен риск за здравето.
Постъпилата вода в Пречиствателната станция „Боровица" на 23 юли 2014 г. бе с показател мътност над 150 мг/л. Необичайно високата мътност затруднява нормалната работа на станцията и на изхода от нея мътността е 16 мг/л. Тази стойност е над допустимата по Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, поради което РЗИ предприе незабавни мерки с цел опазване здравето на населението от засегнатите селища.

Пресцентър на РЗИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини