От х:

Днес в x:

Великденското агнешко: Между село и Нова Зеландия

Домашното агне от село е по-търсено от вносното

Агнешко месо директно пазарувано от селата край Хасково измести покупките от специализираните магазини и хипермаркетите за Великден. Хасковлии предпочитат да бият по 30-40 км до селата, да си изберат живо агне на място, да платят за коленето му и да си доставят прясно месо за предстоящите празници. В ролята на ветеринарен контрол влиза лекарят от селската ловна дружинка. Заради големите горски масиви от Източни Родопи и Странджа-Сакар региона е „населен“ от над 3 хиляди ловци и всяко село с население над 300 души си има своя дружинка и съответно лекар. Цялата експедиция за селско агнешко излиза по-евтино дори и с пътните, в сравнение с покупката от магазина.

Голяма част от агнетата по селата се спазаряват за Гърция, но въпреки това остават достатъчно животинки за единичните клиенти от вътрешния пазар. От една страна броят на отглежданите агнета е по-голям в сравнение с миналата година, а от друга-кражбите на животни преди този Великден са много по-малко. По данни на полицията, в предвеликденския период са откраднати само три агнета.

Цената в селското договаряне е повече от сносна. Животинката се продава за 5 лв живо тегло, плюс минус 1 лв в зависимост от това колко близко е агнето до преценяваните за идеални 30 кг. От тях излиза 15-16 кг чисто месо, плюс главичката, която се счита за деликатес. В сметката влизат и дреболийки – чревца и дробчета за приготвянето на дроб сърма. Разценката показва че чистата мръвка с доказан български произход идва на цена от 10 лв за кило, докато по магазините в града цените вървят между 13.40 и 15.20 лева за килограм. При внимателно търсене в месарниците, може да се открие трупно агнешко на 11 лв килото. В града обаче дреболийките вървят отделно, като струват по 5 лв килото. В хипермаркетите има Великденски промоции на агнешко, които се доближават до селския ценоразпис. Месото обаче там е внос при това от екзотични дестинации-Бразилия, Нова Зеландия, Австралия. Евтинийката се посреща подозрително от хасковлии, заради зачестилите сигналите, че замразената мръвка се предлага като прясна. Трикът бил, че първо се маринова и овкусява. Слуховете не се потвърждават от проверките на хасковската Агенцията по безопасност на храните. Резултатът от над 90 проверки в седмицата преди Великден е, че предлаганата мръвка по магазините в Хасковско е с коректно посочен произход, идентификационна маркировка и в срок на годност.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини