От х:

Днес в x:

Варвари разстреляха два щъркела на Кенана

Стефи с ранената птица

Два бели щъркела край вилна зона Кенана бяха открити простреляни с ловно оръжие в събота вечерта. Едната от култовите за България птици била мъртва, а другата простреляна в крилото. Но зловещата гледка на мъчещата се на земята птица попаднала нашата читателка Стефи. Около 19.30 часа тя се разхождала с приятеля си Марио в района, който е в самия край на вилната зона в посока яз. Клокотница. Потресеното момиче незабавно звъннала на 112 откъдето я свързали с природозащитна организация. От „Зелени Балкани“ дали подробни указания как ранения щъркел да бъде хванат и какви първи грижи да му бъдат оказани. На място била изпратена и полиция, както и експерти на РИОСВ Хасково. Трупът на мъртвия щъркел е взет за експертиза от униформените, а раненият е бил настанен във ветеринарна клиника Пегас. Тази сутрин той е бил откаран по спешност в специализиран център в Стара Загора, където ще бъде обгрижван от доброволци от Зелени Балкани до излекуване и пускането му на свобода.

„Молбата ми към всички които четат това да се замислят що за човек би отнел живота на това животно което е символ на пролетта“ пише Стефи на редакционната ни поща.

Според момичето варварският акт е дело на „някой хлапак с бракониерски наклонности“. Според друга версия обаче щъркелите са станали жертва на недобросъвестни/или пияни/ ловци. В събота официално стартира ловния сезон за пернат дивеч, а простреляните животни са били поразени именно със сачми от двуцевка. Щъркелът е защитен от Закона за биологичното разнообразие вид и извършителят на това деяние подлежи на преследване по наказателния кодекс, коментира експертът на РИОСВ Любомир Дайновски, който именно е поел ранения щъркел от момичето. „Ако се окаже, че има замесена ловна дружинка, пушките им ще увиснат на стената с години“ закани се той. Физическият извършител на разстрела пък е заплашен със санкция от 5 хиляди лева и затвор от 1 до 3 години.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини