От х:

Днес в x:

iBrain. Ще ни хакнат ли мозъка?

Стивън Хокинг отдавна комуникира със света чрез мозъчните си вълни. Преди година той демонстрира на астрономите потенциала на iBrain. Сн.: NASA

Учените стигнаха до интересен, но и притеснителен извод. Оказва се, че подобно на компютрите, човешкият мозък също е уязвим за хакерски атаки. Как може да стане това? След секунди ще разберете.

Известно е, че добрият психолог може много лесно да разгадае мислите на човека срещу него, без да му се налага да прибягва до специални методи, подобни на детектора на лъжата например. Достатъчно е само да проследи поведението и сигналите, изпращани от хората – т.нар. език на тялото. Има обаче и друг, прякначин за достъп до това, което се крие в човешкия ум.

В последните години някои авангардни технологии вече позволяват на учените директно да четат чужди мисли и дори да „насаждат“ нови в мозъка.

Това е начинът за проникване в чуждото „мозъчно пространство“, алармират специалистите. Те предупреждават, че подобни разработки са колкото примамливи и атрактивни, толкова и опасни, особено когато попаднат в ръцете на недоброжелатели.

Ето и конкретен пример. Става дума за портативно устройство на име iBrain. С негова помощ може да бъде проследена електрическата активност на мозъка, която впоследствие да бъде преобразувана и „преведена“ на прост човешки език. Разработката е на невробиолози от университета Калифорния.

Те са създали „речник на мозъка“, който лесно и с висока точност превежда мислите в изображения и думи.

По време на тестовете с новия апарат учените показвали на участниците в експеримента различни образи, като едновременно с това ги изследвали с помощта на магнитно-резонансна томография. По този начин специалистите успели да създадат „мозъчния речник“, разшифроващ човешките мисли.

Тази и подобните на нея технологии повдигат много етични въпроси. Не е ясно колко бързо ще се разпространи технологията и кой точно ще получи достъп до нея.

При това учените се опасяват, че мислите на човека могат да бъдат не просто разшифровани, но и драстично променяни.

Това може да бъде „нож с две остриета“. От една страна, глупавият човек, променяйки начина си на мислене, може лесно да бъде обучаван и само за ден да натрупа знания, каквито не би могъл да усвои с месеци. От друга страна, попадайки в ръцете на хора със зли намерения, технологията може да се окаже изключително опасна и използването й да доведе до непредвидими последстивя, смятат някои представители на научните среди.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини