От х:

Днес в x:

Откриха древен континент скрит на дъното на океана

В северно-централната част на Индийския океан се е намирал микроконтинент, който екипът геофизици нарича Мауриция (Mauritia), пише Nature Geoscience (накратко - в  ScienceNow и NatureNews).

Учените се натъкнали на аномалия, изследвайки гравитацията в района. Земната кора, според техните данни, на север от Сейшелите била дебела 25 км, вместо обичайните за океaнската плоча 5-10 км.

За да уточнят възрастта на някогашния континент, геофизиците използвали U-Pb (уран-олово) датиране. Те анализирали циркон от остров Мавриций. Възрастта му се оказала доста по голяма от очакваното - между 1 970 млн. години и 660 милиона години. Това е предполагаемата възраст на континентална литосфера под Мавриций.

Направената реконструкция на тектоничните плочи дала основание геофизиците да предположат, че Мавриций се е отделил от Мадагаскар преди 83,5 до 61 милиона години. Дотогава са били един континент, днес - на дъното, заради което уредите отчели анoмалната гравитация, съотв. дебелина на земната кора.

За циркона: Когато ходите по пясъка, едва ли сте наясно, че стъпвате по нещо на милиони или милиарди години. Кристалите циркон (химическо наименование циркониев силикат, химическа формула ZrSiO4 ) са се образували заедно със земната кора. Те се използват за датиране в геологията, заради голямата устойчивост на всякакви въздействия и съдържанието на уран, който постепенно се превръща в олово. Колкото повече е оловото - толкова по стара е земната кора, от която се цирконът. В конкретния случай, геофизиците са датирали пясък от няколко различни точки на о-в Мавриций.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини