От х:

Днес в x:

Рафи изрита чалгата от сърцата на тинейджърите

Рафи се оказа с доста фенове в Хасково

Тинейджърският идол Рафи промени представата на Хасково за крепост на чалгата. Рапърът им отне коронният номер, като събра стотици млади хора на централният площад „Свобода“, в концерт посветен на 1-ви декември, световният ден за борба със СПИН. Вместо по перхидролените силиконки, бледни девойчета и възмъжаващи момченца се раздаваха с аплодисменти по звездата от „Екс Фактор“. Имаше обичайните писъци и видеоклипове по мобилните телефони, както и традиционните възгласи „още“. Изненадващо много от зрителите знаеха по какъв повод се провежда концерта-световният ден за борба със СПИН първи декември. Заедно с колегите си Ангел и Мойсей, Рафи бе нает от местната община за да популяризира идеята за предпазване от опасната болест, наречена „бичът на 20-ти век“. 

Приятното бе съчетано с полезното. Мобилна лаборатория за безплатно изследване и консултиране на СПИН /КАБКИС/ приемаше всички желаещи да си направят тест. Мероприятието обаче стартира мъчно. Трябваше 18 годишната Любомира от хасковската ПМГ да покаже на не толкова разкрепостените си съграждани, че тестът не хапе и за собствено успокоение всеки трябва да се провери. Повечето от другите хора обаче не желаеха. Едните ги било срам да ги видят, че ще се изследват, други пък обявиха, че не щат тест щото не знаят какво ще покаже?! Всъщност подобни тестове като покажат „не“ значи наистина нямате никакъв досег със СПИН, а ако покажат да, вероятно става дума за фалшиво-позитивен резултат, тоест има някакви антитела, но не е задължително те да са предизвикани от ХИВ. Прави се допълнителна проба, която се изследва в националната лаборатория в София. 

И макар началото на тестването да стартира вяло, в крайна сметка, явно осъзнал необходимостта от превенцията и полезността от това да си наясно, че е важно да знаеш здравословното си състояние във всеки едн период от живота си, народът дръзна да влезе в лабораторията на площада. Равносметката накра е, че през нея минаха 61 души.

За последната година, от 1300 изследвали се хасковлии в подобната лаборатория в РЗИ, нито един не е показал фалшиво позитивен резултат. Общо серопозитивните за хасковско са едва 9 души. В това отношение градът ни е доста чист. Все пак с мотива „помогни си сам за да ти помогне и Господ“, доброволци от училищата раздаваха презервативи. Които тинейджърите взимаха охотно, без обичайното глупаво хихикане, наблюдавано в предишни години. Виж по-зрелите, особено жени, подминаваха подадените им кондоми. Вероятно нямаха място за тях в дамските си чанти.

Г.Христов

Купонът бе пълен
Феновете-отдадени
18 годишната Любомира Георгиева първа се престраши за да се изследва

Повечето обаче подминаваха
Доброволци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини