От х:

Днес в x:

Орфей слиза в ада край Триград,за поредна година селото съчетава народен празник с древни легенди

    На 30 юли подземни персонажи ще посрещат всички посетители пред пещерата "Дяволското гърло"

    От три години празникът на село Триград се съчетава с легедната за Орфей и Евридика под надслов „Орфически мистерии“. Той се организира от Туристическо дружество „Орфей 1970“ в град Девин, с помощта на кметствата в Девин и Триград. Тази година фестивалът ще се проведе под патронажа на областния управител Недялко Славов на 30 юли в центъра на Триград, а кулминацията на програмата е на смрачаване, когато на видеостена ще бъде показан 40 минутен филм -възстановка на легендарната любовна история. В ролите са професионални актьори от Театъра на огъня и сенките „Фаертър“, които ще възкресят мита за любовта между митичните влюбени.

    През деня на сцената в центъра на селото с богата фолклорна програма от песни и специфични за региона танци, ще се изявят местни самодейни състави, ще се изпълни стародавният обичай "Напяване на китки", а при залез слънце се представя обичая "Хващане на жив огън", в който се горят магически билки. В народното веселия със специално участие ще се включат и изпълнителите Росица Пейчева и Здравко Мандаджиев

    След зрелищен огнен спектакъл, изпълнен от отново от факирите на Театър „Фаертър“, празникът ще продължи с дискотека под открито небе. От съобръжения за сигурност и заради защитената природна зона в района на „Дяволското гърло“, няма да има шествие до пещерата. Затова пък организаторите са предвидили дневна атракция пред входа на пещерата-през целия ден в събота посетителите ще бъдат посрещани от специални „гидове“, преоблечени като подземни митични същества, с които освен снимки за спомен, гостите ще преживеят и неповторими емоции.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини