От х:

Днес в x:

10 държави, които не съществуват, но които може да посетите

Не съществува общоприето определение за това какво прави една държава държава. Оказва се, че светът е пълен с кандидат страни и микронации копнеещи за признание. Места, които не присъстват на Общото събрание на ООН и суверенитета им не е международно признат.

Много от тези “не-държави” обаче притажават символи на национално самосъзнание, като флагове, някаква форма на правителство, територия и сериозни намерения. Списъкът по-долу е в състояние да събуди приключенския ви дух.

1. Гренландия

През 2009 датската Кралица Маргрете II отиде в Гренландия, за да гарантира на страната правото на самоуправление. За целта тя бе облякла национална носия: високи до коленете ботуши от тюленска кожа и анорак. Тя даде правото на самоуправление на парламента в Гренландия, слагайки край на продължилото 300 години датско управление.

Според закона кралицата остава държавен глава на Гренландия, но най-големия остров в света поема контрола върху полицията и съдебната система. Гренландският, говорен от почти всички жители на острова стана официален език. Според мнозина това е крачка към обявяване на пълна независимост.

Дали да я посетите ? Определено. Леденият остров е достъпен по въздуха, може да се отравите и на круиз покрай фиордите, да видите Арктика, да се насладите на китовете и да научите повече за културата на Гренландия.

2. Сомалиленд

През 1960, бившата държава Британска Сомалия стана независима за дни 5 дни преди да се присъедини към бившата Италианска Сомалия формирайки Република Сомалия. Подтискана от южняците, Сомалиленд се отцепи след края на гражданската война, като през 1991 година се върна в границите очертани от британците.

Сомалиленд притежава всички характеристики на пълноправна държава: собствени парламент, валута, система за регистрация на автомобили, дори биометрични паспорти. И въпреки всичко е непризната от другите държави. Останалата част от света предпочита да гледа на Република Сомалия като на жизнеспособна държава.

Дали да я посетите ? Не и в момента. Издадени са предупреждения да се въздържате от посещения на Сомалия, включително Сомалиленд.

3. Баротселандия

Баротселандия е мобилно кралство. Всяка година прииждащите води на река Замбези заливат пасищата и хората са принудени да се отправят на по-високо, оставяйки зад себе си наводнените села. Историята на кралството датира от преди 5 века, през колониалната ера Баротселандия е била британски протекторат, заедно със Северна Родезия с но-голяма автономия.

След обявяване на независимостта, Баротселандия трябвало да запази статута си на самоуправляваща се държава, но правителството на Замбия отказало да уважи договора. През 2012 кралското семейство обяви мирното оттегляне от Замбия.

Дали да я посетите ? Да. Западна Замбия е дом на великолепния Национален парк Liuwa Plains, къде може да си направите лагер сред тревата и да се насладите на антилопите гну.

4. Приднестровие

Това е пътешествие във времето към годините на Съветския съюз, където съпрът и чукът продължават да красят националния флаг. Статуя на Ленин все още извисява пред сградата на парламента в Тираспол.

След отделянето си от своя съсед и враг отвъд реката- Молдова, това късче земя на левия бряг е пропито от чувство за колективно отмъщение. Разположена само на 500 км от руската граница, жителите на тази не-държава гледат на себе си като на руснаци, изоставени след разпада на Съветския съюз.

Дали да я посетите ? Да, от любопитство. Разходете се сред Тираспол, за да си припомните съветското минало.

5. Москития

Обявяването изненада мнозина. След избора на нов лидер през 2009 Съветът на старейшините направи изявление: от този ден нататък Москития ще е називисима от останалата част на Никарагуа.

Чувствата на местните бяха най-добре изразени от новия лидер: Върховния съдия на народа на Москития. Сучейки тънкия си мустак замислено, Хектор Уилямс припомни за 1894, годината, в която родината му загуби автономията си. “Хората чакаха в продължение на 115 години”, обясни той.

Дали да я посетите ? Да, въпреки че Брега на комарите е непроходим – гъста плетеница от дървета, с която ще се справите едитствено с помощта на водач и лодка. Далеч по достъпни са Царевичните острови привлекателни за гмуркачи.

6. Остров Ман

Това е британски остров, но не е част нито от Великобритания, нито от Европейския съюз. Тук имат свой собствени закони от доста време. Парламентът Тайнуолд е най-старото управително тяло, властващо на острова от пристигането на викингите през 8-ми век.

Демократичните им принципи са изключителни. През 1881 те първи дават на жените право на глас в парламентарните избори. През 2006 възрастта за гласуване бе намалена до 16 години. Не е лошо за държава, която на практика не съществува.

Дали да я посетите ? Определено. В зависимост от сезона, може да се посветите на наблюдение на нощното небе, приключение с велосипеди или да се насладите на гигантските акули.

7. Лакота

През 1868 Лакота Сиукс подписват договр с правителството на САЩ, което обещава,че планината Блак Хилс ще е тяхна завинаги. Няколко години по-късно, там е открито злато и правителството променя мнението си като отказва да изпълнява ангажиментите по споразумението.

Близо век по-късно, американски съдия присъжда компенсация за земята. Но Лакота Сиукс отказват да приемат парите. За тях Блак Хилс е свещена планина и не е за продан. Освен това така или иначе е открадната. През 2007 е създадена Република Лакота, която излиза от споразумението. Този акт е не толкова отцепване, колкото потвърждаване на суверенитета.

Да я посетим ли ? Да. Територията обхваща части от Небраска, двете Дакоти, Уайоминг и Монтана.

8. Тибет

Духовният лидер на Тибет 14-ия Далай Лама избягва през 1959 след неуспешен бунт срещу китайското управление. Когато китайската народна освободителна армия изстреляла артилерийски снаряди срещу двореца му в Лхаса той избягал на гърба на кон под прикритието на нощта.

Официалното обяснение на Китай е че е бил отвлечен от разбойници. Следвайки съветите на оракул Негово светейшество тайно прекосил Хималаите, и се добрал да Индия, където му предложили убежище. Така започнало продължилото половин век изгнание.

Дали да я посетите ? Да, ако успеете да се сдобиете с разрешение. Китай освен това може да прекрати достъпа до региона без предупреждение. Забележителностите включват храмовете на Лхаса, а може да се насладите и на туристически преходи из Хималаите.

9. Западна Папуа

В края на холандската колонизация през 60-те, управлението поели индонезийците, обещавайки на Западна Папуа референдум относно бъдещето и преди края на десетилетието. Когато времето дошло референдумът придобил необичайна форма. Индонезийското правителство посочило едва 1 025 племенни лидери, които да представляват наброяващите почти милион папуанци.

Всички племенни лидери гласува ли за оставането на страната в рамките на Индонезия. Години по-късно някои изразили опасения, че т.нар акт на свободна воля не бил особено свободен.

Дали да я посетим ? Да, ако сте безстрашни – тази дива граница е до голяма степен недокосната, докато островите Раджа Ампат предлагат едни от най-добрите възможности за подводни дейности. Препоръчително е обаче да сте внимателни при посещението си на Западна Папуа.

10. Муравари

Как така британската кралица Елизабет II като конституционен монарх на Австралия има право да управлява Муравари ? Една страна може да претендира за власт над друга територия по три начина: победа във война, подписване на договор или навлизайки в необитавана територия. Никой в Муравари, който се простира на границата между Куинсленд и Нов Южен Уелс не помни да е подписван договор, нито да се е сражавал във война. Освен това хората живеят там дълго преди пристигането на европейците.

През 2013 година Муравари разпространи декларация за поддържане статута на нацията. Фундаментално предизвикателство към продължилото над 200 години колониално управление.

Да я посетим ли? Може би. През териоторията и преминава магистрала, така че достъпът е лесен. Националния парк Culgoa е също част от страната, ще имате възможността да се насладите на редки видове и да научите повече за историята на аборигените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини