От х:

Днес в x:

Учени откриха как да накарат тялото да произвежда инсулин

Терапията е безопасна, ефектът от нея е една година, като няма нужда болните да се инжектират всеки ден

Американски учени успяха да възстановят производството на инсулин в организма с инжектиране на милиарди имунни клетки, които увеличават производството на хормона. Постижението може да премахне необходимостта диабетиците да си инжектират ежедневно инсулин.

Диабетът атакува отделящите инсулин клетки в панкреаса. Здравите хора имат милиарди регулиращи Т-клетки, които предпазват произвеждащите инсулин клетки от имунната система. При хората с диабет тип 1 обаче тези клетки не достигат.

Учени от университетите на Калифорния и Йейл успяха да извлекат Т-клетки, да увеличат броя им 1500 пъти лабораторно и да ги върнат в кръвта за възстановяване на нормалната функция. Първоначалните изпитания с 14 души са показали, че терапията е безопасна, като ефектът продължава до една година. Тя не само премахва нуждата от инсулинови инжекции, но спира напредването на болестта и усложненията от нея, съобщи БТА.

382 милиона души по света страдат от захарна болест, като се очаква увеличение на болните с 55 % до 2035 г. Регистрираните диабетици у нас са 461 644 души, а други 100 000 не знаят, че имат такъв проблем.

http://www.epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини