От х:

Днес в x:

8 храни полезни за зрението

Световния ден на зрението тази година се състоя на 8-ми октомври, това е перфектен повод да се спрем на очното здраве. Вижте следващия списък на най-полезните храни препоръчвани при очни заболявания, които ви помагат да поддържате отлично зрение.

- Мазни риби

Богати на Омега-3 мазни риби като риба тон, херинга или сардина, подхранват клетъчните мембрани, включително ретината и предотвратяват развитието на очни заболявания характерни с напредването на възрастта.

- Клементини, портокали и мандарини

Както всички цитрусови плодове и тези три плода се срещат почти през цялата година и са богати на витамин С. Съдържат антиоксиданти, които предпазват роговицата и лещата на окото и помагат за предотваряването на катаракта – заболяване причинявано от напредването на възрастта, което води до замъглено зрение, особено през нощта.

- Моркови

Както и редица оранжеви и жълти плодове, морковите съдържат много бета-каротен - прекурсор на витамин А, богат на пигменти, който предпазват ретината, особено срещу катаракта. Важно е също да се спомене и недостигът на витамини, който би могъл да доведе до намалена зрителна острота. Морковете могат да се консумират сготвени няколко пъти седмично.

- Боровинки

Известни с това, че подобряват нощното зрение, изпробвани за тази цел от пилотите на Кралските въздушни сили по време на Втората световна война. Боровинките съдържат витамин С и антоцианини – вещества които усилват зрителната острота и които помагат за облекчаване умората на очите.

- Спанак

Богат на пигменти, бета-каротен и витамини, спанакът е супер храна за очите, тъй като ги предпазва от загуба на зрителна острота и UV лъчи. Той трябва да е наизменна част от продуктите ви в кухнята и да се консумира няколко пъти в седмицата самостоятелно или като гарнитура, в салата или сготвен по ваш вкус.

- Яйца

Благодарение на редицата антиоксиданти, включително витамин А – жизненоважен за виждане в тъмното – тази храна е известна със защитните си качества. Полезна е особено при свързаната със стареенето макулна дегенерация – заболяване на ретината.

- Броколи

Този зелен зеленчук, както и цялото семейство кръстоцветни зеленчуци, са богати на пигменти и антиоксиданти и съдържат високи нива на витамин С, който предпазва ретината и лещата от ултравиолетовите лъчи, както и от опасните за зрението свободни радикали. Тези зеленчуци могат да се консумират без ограничение под всякаква форма през цялата година.

- Царевица

Богат източник на лутеин и зеаксантин, жизненоважни за зрението пигмент. Тази съставка предпазва срещу свързаната със стареенето макулна дегенерация и може да се консумира в салати, сготвена или сурова. 5-6 грама на ден от пигментите е един от най-добрите начини за предотвратяване на катарактата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини