От х:

Днес в x:

Странна болест приспива казахстанци по улицата

Странна болест измъчва в продължение на две години населението на две села в северен Казахстан - Калачи и Красногорск, в които живеят общо 810 души, повечето етнически руснаци и германци, пише "Гардиън", цитирано от Vesti.bg.

През последните две години на повече от 140 души в района се е случвало да заспят внезапно, дори докато вървят, и да се събудят без спомен за случилото се, но пък отпаднали и с главоболие.

На някои от хората това се е случвало многократно. Сънят на някои от тях продължавал до шест денонощия.

Болестта засягала хора от всички възрасти - случвало се е деца да заспиват докато са на училище. Някои от потърпевшите са имали и халюцинации. Според жители на района засегнати са били и домашни любимци.

Първоначално медицинските тестове не са открили никакво обяснение за случващото се и лекарите са смятали, че местните хора страдат от вторични ефекти на фалшив алкохол

След разрастването на епидемият обаче пациентите са масово диагностицирани с "енцефалопатия с неясен произход" - общ термин за мозъчно заболяване.

Много от местните хора са подозирали, че причината за случващоото се е в затворените уранови мини, които не функционират от разпадането на СССР.

Заради тези подозрения здравното министерство на Казахстан е тествало над 7000 жилищни сгради, много от които вече са необитаеми жилища на бивши миньори. Тестовете обаче не са открили повишена радиация или тежки метали.

В някои домове е имало повишени нива на радий, но не достатъчно, за да обясни сънната болест.

Консултирани са и експерти по разстройства на съня, но и те не са успели да открият причината. Един от тези експерти дори предположил, че става въпрос за масова психоза.

Сега обаче здравното министерство на Казахстан твърди, че има обяснение за сънната болест.

След последните изследвания на живеещите в района изследователите са заключили, че причината действително е в урановите мини. Според тестовете причината е повишено съдържание на въглероден оксид и въглеводороди във въздуха.

Според изследванията заради повишеното съдържание на тези газове процентът на кислород във въздуха е много понижен и това причинява сънната болест.

Властите са започнали евакуация на живеещите в района.

Източник: Vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини