От х:

Днес в x:

8 °C

Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

На 15 април изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година, напомнят от офиса на НАП в Хасково. И обръщат внимание, че от тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски. Това става с подаване на декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на закона, както и от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, както и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Декларация не подават лицата, които са освободени от авансови вноски и не са избрали да правят такива съгласно чл. 83, ал. 3 от ЗКПО. Това са: лицата, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година (2019 година) не превишават 300 000 лв, а също и новоучредените през 2020 година и през 2021 година данъчно задължени лица, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон.

Декларация се подава и ако прогнозният данъчен финансов резултат е отрицателна или нулева величина, но лицето е задължено да извършва авансови вноски.

От офиса в Хасково уточняват, че декларацията се подава само по електронен път (чрез портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с електронен подпис). Най-бързо, лесно и без такси внасяне на суми към бюджета се извършва чрез виртуален ПОС-терминал в портала за електронни услуги на НАП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Au
  AUDI RS 6
  1 -1
  14:32, 8 апр 2021
  Какво им пука, фирмите в Хасково са милионери.
  • Го
   Гост 1
   2 0
   15:02, 8 апр 2021
   Алоооооо няма да плащам авансов данък докато общината не махне буса от спирка Спартак
 • 2
  То
  Тодорова
  4 0
  15:29, 8 апр 2021
  Какви данъци какви 5лв. ние с бат Тенчо малкият Свинар , Дидко Пискюла и Цвети Лалов не работим с НАП.
Последни новини