От х:

Днес в x:

Проверки на НАП в две фирми за касовите наличности

Националната агенция за приходите проверява две дружества в област Хасково заради нелогично високи касови наличности, съобщават от офиса на приходната агенция. В годишните си финансови отчети за 2019-та те са посочили, че държат в брой над 100 000 лева.

Фирмите са част от общо 2116 в страната, в които стартираха контролни действия, свързани с неразпределени наличности в каса, а именно преброяване, описване и сравняване на сумите с тези, които са посочени в счетоводните отчети.

Всеки ден обхватът на проверките се разширява, като общо на подобен контрол в следващите седмици ще подлежат над 13 700 лица в цялата страна.

Наред с проверките на място, 11588 рискови дружества в страната ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

От НАП вече започнаха информационната кампания, като данъчните ще се свържат с 5 100 дружества по телефона, а останалите 6 488 ще получат персонални електронни писма с напомняне да прегледат пак годишните си финансови отчети и средствата, които са налични в касите им. При несъответствия дружествата ще имат възможност да коригират данните и да подадат счетоводните си отчети отново.

Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети и за 2020 г., макар че срокът за това не е изтекъл – той е 30 юни. Част от посочените в тези отчети касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, са коментират от НАП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    САМО ТУК ТАМЕ Гробари и ДуПиСа-ри припкат от храст до храст като паникьосани зайчета без глава
    • Къ
      Къде го прочете това?
      12 -15
      11:34, 3 юни 2021
      Фирмите са на ваши другари.
    • Р.
      Р.
      24 -4
      12:51, 3 юни 2021
      САЩ удариха Шайката и още ще я удрят.
    • Ка
      Калинки
      1 0
      07:16, 5 юни 2021
      Уринират газ калинките
  • 2
    Ко
    Кога ще се усетим
    17 -16
    12:05, 3 юни 2021
    Преди 2 години НАП пусна на фирмите писма с искане да се представят касовите наличности. И те го направиха. Обаче сега държавата почва да се бърка в частния сектор и се опитвам да си спомня на кой режим ми напомня това. Предложения?
    • Пр
      проблема е друг
      23 -1
      13:47, 3 юни 2021
      Проблема не е че държавата иска да провери касовите наличности на фирмите които твърдят че държат над 100 хил.лв. в касата.Проблема е че тя изисква това само от по малките, да не кажа само най малките.А преди седмица излезе информация че има фирми с милиони касови наличности.Ако не се лъжа едната имаше 42 милиона кеш?!? Проверките към малките фирми за наличностите в касата са от 2-3 години.Как така до сега не са поискали да проверят касовите наличности на тази фирма дето има 42 милиона кеш в касата.Вие имате ли идея колко пари са това? Като проверяват да започнат от най големите.Ще стигнат и до най малките.Ама не може за едни да има проверка, а за други да няма.И още нещо: Да обърнат внимание на ДДС измамите.Ние колкото и пари да събираме, ако от другата страна джоба е отпорен пак няма да имаме пари.Нали е ясно че ако нямат чадър в данъчна служба няма да могат да се правят измами с ДДС?Нали е ясно че ако няма чадър от управляващите това няма да става?Хайде стига са ни правили на будали.Да почнат проверките от най големите.И тоя министър на финансите е за смяна, да знаете.Много е пробит.
  • 3
    Да
    Данъкоплатец
    6 -9
    12:32, 3 юни 2021
    Не разбирам едно- ако имаш плащания на ръка , защо ги отразяваш в счетоводството и данъчната декларация. Кеша минава и заминава и няма нужда да се води някъде. ОКл Има плащания по банка, теглят се пари , но си и ма елегантни начини да се прехвърлят счетоводно нещата.
    • Ха
      хахаха
      9 -1
      13:48, 3 юни 2021
      Данъкоплатец, ти нищо не разбираш.
  • 4
    Дд
    ДД-сар
    14 -1
    13:18, 3 юни 2021
    Пишат фиктивни касови наличности, за да крадат ДДС, това е повече от ясно
    • Бо
      Бондьо
      8 -1
      13:56, 3 юни 2021
      е как така, я ми обяснете схемата, чрез която с касова наличност крадеш ДДС? Парите по каса, са пари, които са изхарчени от собственниците, без да им е платен 5 процентния данък девидент. Тъй като това са пари, изхарчени за кефа на собственика, защото иначе ще са в приходо- разходната част на фирмата.
    • Ти
      Ти
      5 0
      14:12, 3 юни 2021
      остави тая схема ами кажете кой държи в касата 42 млн левчета
    • От
      Отново ДД-сар.
      6 0
      15:52, 3 юни 2021
      Ами много просто. Пишат за фиктивни доставки ,които не са осъществени, следователно няма реално плащане и затова не може да се извърши по банков път, а се пише по каса и след това се тегли ДДС-кредита.
  • 5
    Ний кеш нямаме - всичко е в цигари и дрога
Последни новини