От х:

Днес в x:

9 °C

Турски съд оправда двама комици, съдени за обида на Ердоган

Съд в Истанбул оправда днес двама популярни комедийни актьори, които бяха съдени за обида на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АФП.

77-годишинят Мюждат Гезен и 79-годишният Метин Акпънар рискуваха да получат присъди до четири години и осем месеца затвор.

Двама ветерани от света на комедията бяха оправдани, но това не означава, че всичко в Турция е розово /.../ Не трябваше изобщо да го има този процес. Уви, свободите не са спазвани изцяло в Турция, е заявил един от техните адвокати, Джелал Юлген, след края на съдебното заседание, според журналистка от АФП, присъствала в съдебната зала.

Гезен и Акпънар, двама много популарни комедийни актьори в Турция, бяха съдени заради техни изявления през 2018 г. в студиото на опозиционната телевизия Халк ТВ.

"Реджеп Тайип Ердоган, ти не можеш да поставяш под въпрос нашия патриотизъм. Знай си мястото", бе казал Гезен в телевизионното предаване.

Акпънар от своя страна бе заявил, че "ако ние не успеем да постигнем демокрацията, /.../ лидерът би могъл да свърши обесен за краката или отровен в мазе, както е ставало при всички фашистки режими".
Тези коментари предизвикаха възмущението на Ердоган, който заведе дело за обида срещу двамата комици.

В интервю за АФП миналата седмица Гезен изрази безпокойство от нарастващата автоцензура на хората на изкуството в Турция.

"Не е работа на президента да определя поведението на хората на изкуството", посочи Гезен в интервюто, добавяйки, че той е "критикувал или пародирал политици в тяхно присъствие" в продължение на десетилетия без да бъде обезпокояван.

Няколко хиляди души бяха осъдени или съдебно преследвани през последните години за "обида на държавния глава", отбелязва АФП.

Асоциациите за защита на свободата на словото критикуват Ердоган, че си служи с това обвинение, за да накара да замлъкнат критичните гласове, в условия на авторитарен уклон особено след опита за преврат през 2016 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021

Случаен виц

Последни новини