От х:

Днес в x:

7 °C

Аномалия: Всички сеизмографи в Оклахома регистрират странни вълни

Геофизиците се опитват да разрешат загадката на странните вълни, регистрирани от сеизмографите в Оклахома.

Според National Geographic първата аномалия е регистрирана на 24 юни. Сигналите продължили около 10 минути. Първо, геолозите сметнали, че е повреда в системата за наблюдение. Освен това станциите често регистрират нетипичен шум, но източникът може да е преминаваща кола или дори крава, която минава покрай нас, казват учените.

Тогава обаче се оказало, че 52 станции в цялия щат са регистрирали аномалията. За "Аномалията" в Оклахома това лято разказва ScienceTimes.

Анализаторът Андрю Тийл прави обширно проучване. Той открива, че подобен сигнал е регистриран по-рано през март. И продължава да се случва до момента. Тайнствените вълни се случвали периодично през цялото лято с нарастваща честота и интензивност. В някои случаи продължавали 20 минути и винаги се случвали сутрин, но никога в неделя.

Обичайно е в Оклахома да има трусове от фракинга. Тези подземни дейности принуждават повърхността внезапно да се измести, което изпраща импулси на сеизмични вълни.

Тайнствените вълни през лятото са различни. Сигналът също пулсира неестествено с бързи пикове на интервал от около 20 секунди. В някои случаи импулсите стигали силата на трус с магнитуд 2,2. Докладът от разследването на геоложките служби показва, че странните импулси стават с по-висока честота, докато разпространението им се разширява, покривайки цялия щат. Геофизиците ги кръщават "Аномалията".

Разбира се, това не минало незабелязано от обществеността. Местните хора съобщават за странни шумове, които на звучат като мини експлозии или взривове в кариера.

Допълнителните разследвания довели до източника на вибрациите. Вибрациите и вълните идвали от югоизток, където се намира армейският завод за боеприпаси Макалистър. Там експлозиите, дрънчащите прозорци и падащите облаци прахуляк са част от ежедневието.

Въпреки че екипът на геоложката служба на Оклахома идентифицира източника на странните вълни, мистерията далеч не е приключила. Те все още разследват как импулсите и вълните се разпространяват по цяла Оклахома и защо се променят по честота и интензитет.

Има много спекулации за тези събития и изследователите спорят как малки взривове са довели до трусове в целия щат. Според Джошуа Кармайкъл, който анализира данните от National Geographic, имайки предвид геоложките и атмосферните условия в Оклахома, бавните повърхностни вълни не са невъзможни, което също може да доведе до вълни, които могат да се разпространят надалеч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
24 окт 2019
Последни новини