От х:

Днес в x:

28 °C

Аномалия: Всички сеизмографи в Оклахома регистрират странни вълни

Геофизиците се опитват да разрешат загадката на странните вълни, регистрирани от сеизмографите в Оклахома.

Според National Geographic първата аномалия е регистрирана на 24 юни. Сигналите продължили около 10 минути. Първо, геолозите сметнали, че е повреда в системата за наблюдение. Освен това станциите често регистрират нетипичен шум, но източникът може да е преминаваща кола или дори крава, която минава покрай нас, казват учените.

Тогава обаче се оказало, че 52 станции в цялия щат са регистрирали аномалията. За "Аномалията" в Оклахома това лято разказва ScienceTimes.

Анализаторът Андрю Тийл прави обширно проучване. Той открива, че подобен сигнал е регистриран по-рано през март. И продължава да се случва до момента. Тайнствените вълни се случвали периодично през цялото лято с нарастваща честота и интензивност. В някои случаи продължавали 20 минути и винаги се случвали сутрин, но никога в неделя.

Обичайно е в Оклахома да има трусове от фракинга. Тези подземни дейности принуждават повърхността внезапно да се измести, което изпраща импулси на сеизмични вълни.

Тайнствените вълни през лятото са различни. Сигналът също пулсира неестествено с бързи пикове на интервал от около 20 секунди. В някои случаи импулсите стигали силата на трус с магнитуд 2,2. Докладът от разследването на геоложките служби показва, че странните импулси стават с по-висока честота, докато разпространението им се разширява, покривайки цялия щат. Геофизиците ги кръщават "Аномалията".

Разбира се, това не минало незабелязано от обществеността. Местните хора съобщават за странни шумове, които на звучат като мини експлозии или взривове в кариера.

Допълнителните разследвания довели до източника на вибрациите. Вибрациите и вълните идвали от югоизток, където се намира армейският завод за боеприпаси Макалистър. Там експлозиите, дрънчащите прозорци и падащите облаци прахуляк са част от ежедневието.

Въпреки че екипът на геоложката служба на Оклахома идентифицира източника на странните вълни, мистерията далеч не е приключила. Те все още разследват как импулсите и вълните се разпространяват по цяла Оклахома и защо се променят по честота и интензитет.

Има много спекулации за тези събития и изследователите спорят как малки взривове са довели до трусове в целия щат. Според Джошуа Кармайкъл, който анализира данните от National Geographic, имайки предвид геоложките и атмосферните условия в Оклахома, бавните повърхностни вълни не са невъзможни, което също може да доведе до вълни, които могат да се разпространят надалеч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини