До месец отварят кучешкия приют на бившето летище “Узунджово“

Съвсем скоро кучешкият приют, за който бе определен терен от 11 декара на бившето летище “Узунджово“ край Хасково, ще отвори врати за прием на първите си обитатели.

Ремонтните работи там са на приключване, стана ясно от думите на кмета Станислав Дечев в края на заседанието на Общинския съвет днес, в отговор на питане на съветника от БСП Виктор Годжов как се движи проекта.

За изграждането на приюта на това място съветниците на Хасково дадоха „зелена светлина“ в началото на година. Впоследствие се появи и инвеститор с идея на терена на бившето летище да бъде изграден индустриален парк. Тази идея е в развитие в момента и дори да се осъществи в крайна сметка, приютът ще бъде запазен, увери градоначалникът.

Помещенията, където ще бъдат прибирани безпризорните животни, се намират до входа на базата, вдясно от пътя за Димитровград. Самолетните хангари са с площ от 354 кв.м. Идеята да бъдат използвани беше приложена, за да може с минимални средства масивните постройки да бъдат почистени и реновирани и в тях да бъдат разположени клетките.

Ремонтните работи по две от халетата на летището са почти към своя край, целият терен е завършен на около 70 %. В тях са вече монтирани и клетките за бъдещите обитатели. Заместник-кметът Динко Тенев посочи, че все още има довършителни работи по чакълирането на площадките за разходки на открито на животните, но смята, че до месец-месец и половина приютът ще отвори врати. В хале има по 28 клетки. Колко боря обитатели ще бъдат разпределяни в клетка, ще бъде съобразено с размера и нрава им. Общият капацитет на приюта ще е до 150-160 кучета. Площадките им за разходки ще са зад халетата. По изискване площта трябва да е 150 квадрата, но в случая тя е предвидена да бъде 200-250 квадрата. На разходка кучетата ще бъдат пускани ежедневно. Те ще могат да остават в новия си дом и до живот, ако не бъдат осиновени. Това е възможно според чл. 55 от Закона за защита на животните.

До приключването на ремонтните дейности ще трябва да бъде решено къде ще става обезпаразитяването на животните-в кастрационния център на бившата станция ОСМА, където и сега това се прави, или на място в подвижен пункт в приюта. В края на ремонта ще бъдат остойностени и направените разходи.

С отварянето на кучешкия приют заместник-кметът ДинкоТенев се надява, че ще се развие и идеята за осиновяване на бездомни животни от приемници в региона.

„Твърдо сме решени и идеята за приюта да бъде доразвивана във времето. Вече имаме идеи за облагородяването на мястото около халетата и площадките за разходки на животните.“, посочи още заместник-кметът. Идеята е да бъдат обособени зони с градинки и места, където бъдещите осиновители да се опознават с избраниците си от приюта. След като започне да функционира реално, вероятно ще се мисли и за разширяването му по-нататък, посочи още Динко Тенев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Край на списъка с коментари
Коментиране на новината: «До месец отварят кучешкия приют на бившето летище “Узунджово“» в отговор на коментар на «»
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"
Изпраща се…
Докладване на коментар на «» към новината: «До месец отварят кучешкия приют на бившето летище “Узунджово“»
Изпраща се…

Още новини от Хасково