Инфраструктурата за зарядните станции на електробусите е готова

Инфраструктурата за зарядните станции на електробусите, които се очакват в Хасково, вече е изградена от общинското дружество „Тролейбусен транспорт“, пуснат е и захранващият кабел за тях.

В момента все още вървят финалните процедури по обявената обществена поръчка за доставките на станциите и електрическите превозни средства.

Има избрана фирма, но се изчаква да изтече срокът по обжалването на процедурата, преди тя да бъде обявена. След това „Тролейбусен транспорт“ има готовност за внедряването на екологичния обществен транспорт, посочи, управителят му Албен Манджуков.

Зарядните станции ще са шест. Едната от тях ще е бърза. Такъв тип зарядни се поставят на  крайните станции и затова добрият достъп до електрическа мрежа е важно условие. Останалите ще се ползват за заряд на електрическите автобуси при престоя им в депото през нощта. Електрозарядните станции няма да са за обществено ползване, а ще са само за нуждите на обществените возила, уточни Манджуков.

Според обявената  обществена поръчка електробусите ще са нископодови.

Петте електробуса и зарядните станции са по проекта за подобряване качеството на въздуха, в който общината е изпълнител в партньорство с „Тролейбусен транспорт“ ЕООД.

Стойността на обявената поръчка беше 4,8 млн.лева, без ДДС. Общият размер на инвестицията е 6 млн. лв., като Оперативна програма „Околна среда“ осигурява 5 млн. лв безвъзмездната финансова помощ, останалата сума, която представлява ДДС-то, е собствен принос в разработката от местната хазна.

Хасково попадна и в годишния отчет на МРРБ, като един от  22-та града в страната с възможност за по-чиста околна среда, по-малко шум и вредни емисии във въздуха.

 199 зарядни станции за електромобили се изграждат в страната с финансиране по управляваните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програми за развитие на регионите през настоящия и миналия програмен период. 123 от тях вече са реализирани и функционират.

В Хасково единствената зарядна станция за зареждане на електромобили е в центъра на града, срещу НАП. Тя обаче не е общинска инвестиция. Ангажиментът на „Тролейбусен транспорт“ е бил единствено към определянето на две паркоместа, до които  да бъде позиционирана станцията, обясни Албен Манджуков.

 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Край на списъка с коментари
Коментиране на новината: «Инфраструктурата за зарядните станции на електробусите е готова» в отговор на коментар на «»
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"
Изпраща се…
Докладване на коментар на «» към новината: «Инфраструктурата за зарядните станции на електробусите е готова»
Изпраща се…

Още новини от Хасково