Пет тролея за 150 хиляди лева идват от Чехия в Хасково

„Тролейбусен транспорт“ ще закупи пет тролея втора употреба за 150 хил. лева от Чехия. Общинският съвет на Хасково се съгласи с предложението по искане на управителя на дружеството и внесено от кмета Станислав Дечев парите да бъдат трансферирани от общинския бюджет към „Тролейбусен транспорт“ ЕООД.

Решението беше подкрепено от 24 гласа „за“, трима общински съветници не участваха, петима се въздържаха, а двама, сред които и бившият кмет на Хасково Добри Беливанов, гласуваха „против“.

До това решение обаче се стигна след повече от час дебати.

Стана ясно, че само преди седмица управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Албен Манджуков заедно със специалисти са огледали тролеите на място. Той предостави на общинските съветници в залата снимки на превозните средства, които са харесани.

Те ще са с платформи за инвалидни колички.

В момента Тролейбусен транспорт има на разположение шест тролея. Четири от тях обаче са купени от Варна преди години и още тогава са били предвидени за предаване за скрап от крайморската община. Те са вече в окаяно състояние и трябва да се бракуват незабавно, отбеляза Манджуков.

Само два от наличните в момента тролейбуси са реално използваеми. Те също са купени през 2008 година от Чехия като рециклирани за 398 хил.лв. с ДДС, припомни управителят на „Тролейбусен транспорт“.

В подкрепа на настояването за купуването на нови машини Манджуков посочи още, че сега за резервни части се дават месечно между 1200 и 2 000 лева.

Според общинските съветници Коста Стоев и Георги Пеев принципалът, трябва да а е водещ при подобни предложения, а не управителят на дружеството.

Изказаха се и мнения, че е безсмислено да се дават пари за стара техника.

Красен Ангелов пък изказа мнение от трибуната, че може да се помисли за вариант транспортната услуга да се извади като перо от дейността на ЕООД-то, тъй като по нея се отчитат сериозни загуби, които се покриват основно от „Синята зона“, и да се предостави на частните превозвачи. След негов въпрос управителят на „Тролейбусен транспорт“ уточни, че дружеството покрива между 15-25 % от общинската транспортна схема.

Други от съветниците пък подкрепиха закупуването на новите транспортни средства с мотива, че това е наложащо, за да се подобри услугата и напомниха, че осигуряването на обществен транспорт на достъпни цени е част от социалната политика и ангажимент на всяка община. Освен това, чрез осигуряването на тролеите сега, ще се осигури и време за набавяне на необходимите средства, ако дебатът продължи да върви в посока закупуването на метанови превозни средства за обществения транспорт, които са по-икономични като разходи на гориво и щадящи околната среда.

Кметът Станислав Дечев призова за гласуване, като също обърна внимание, че тази докладна е в интерес на гражданите, защото ще се подобри услугата, която ще се предлага.

Изказванията от трибуната засегнаха бъдещото развитие на „Тролейбусен транспорт“, както и инвестиционната програма на новия му управител Албен Манджуков, който пое поста след конкурс преди половин година.

Мюмюн Мюмюн от ДПС посочи, че това е все още кратък срок и трябва да се даде картбланш на Албен Манджуков да подобри състоянието на дружеството, като той бъде подкрепен в начинанието за закупуването на новите тролейбуси.

По повод модернизацията на тролейбусната мрежа Манджуков посочи, че се предвижда основна профилактика на контактната мрежа, подобряване състоянието на токоизправителната станция, която в момента е също в лошо състояние. Мисли се и за удължаването на контактната мрежа с около 400 метра или една спирка в района от Химмаш до Практис, тъй като тролеите се използват там редовно за придвижване на работещи в зоната.

 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Край на списъка с коментари
Коментиране на новината: «Пет тролея за 150 хиляди лева идват от Чехия в Хасково» в отговор на коментар на «»
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"
Изпраща се…
Докладване на коментар на «» към новината: «Пет тролея за 150 хиляди лева идват от Чехия в Хасково»
Изпраща се…

Още новини от Хасково