От х:

Днес в x:

Тираджиите пак изненадани: спират ги половин час преди 15 ч.

В 14.35 часа пътните полицаи в хасковско започнаха да спират тировете по Е-80. Изнервените шофьори, направили си сметката до 15 часа да са стигнали до базите, веднага вдигнаха скандали на униформените. На паркинга на 5-и километър дори пристигна шефът на транспортна фирма от Димитровград – Лъчезар Лозев. „Питайте ги защо спират колите половин час по-рано. Заповедта на министъра е за 15 часа“, възмути се той.

„Спираме движението на товарни автомобили с повече от две оси по силата на две заповеди“, обясниха уставно пътните полицаи. „Едната от тях е на министъра на транспорта и наистина важи от 15 до 20 часа. Другата обаче е в сила от момента, в който температурите станат по-високи от 35 градуса. Собственик на пътя е пътната агенция, ние само изпълняваме заповедите“, аргументираха се ченгетата.

„16-17 километра ми остават до базата в Димитровград. Миналия петък ме спряха в 15 часа на паркинга до ханче „Клокотница“, а аз не знаех за министерската заповед и се прецаках. Сега пък съм прецакан по друга линия. При това – пак на двайсетина минути път от вкъщи“, възмути се от късмета си тираджия.

След като изляха възмущението си няколко от шофьорите се качиха в колата на шефа и си тръгнаха, а тежките камиони останаха заключени на паркинга.

Междувременно от метеорологичната станция в Хасково обявиха официално, че средната температура в региона, измерена към 15 часа, е 34.2 градуса по Целзий.

Haskovo.net потърси за обяснение на това разминаване Живко Боговски, директор на областното пътно управление в Хасково. Той отказа да отговори официално и ни посъветва да се обърнем към пресцентъра на агенция „Пътна инфраструктура“.

Обърнахме се към агенцията, откъдето пък поискаха въпросите в писмен вид. Изпратихме ги. Въпросът всъщност бе един – откъде агенция „Пътна инфраструктура“ се осведомява за температурата, за да въведе ограничението за движение на тежки автомобили.

Според отговора на пътната агенция единствената институция, чиито данни се използват от областните пътни управления в страната за въвеждане на ограниченията за движение, е НИМХ към БАН, по-конкретно - филиала в Пловдив, към който е и Хасково. Данните за температурата днес, 13 август, на пловдивския филиал на БАН, сочеха 34 градуса.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини