От х:

Днес в x:

Спират масовите лекарства за епилептици

Медикамента Finlepsin retard масово предписван за лечение на епилепсия и силна болка в главата, е преустановен за продажба на територията на България, предупреждават от националната здравна каса. Вчера писмо в този смисъл е пристигнало и в хасковската РЗОК. Аптеките се задължават да преустановят продажбата на наличните количества от 1-ви август.

Лицата, които притежават валидни протоколи за Finlepsin 400 retard 400 mg prolonged tabl.x 50 бр. след тази дата трябва да се обърнат към лекуващия ги невролог за промяна на терапията за остатъчния срок до завършване на започнатия терапевтичен курс. За извършване на смяната не е необходимо направление от личния лекар.

Причината за изтегляне на оборотния лекарствен продукт от аптеките е, че фирма „Екофарм“ представител на производителя AWD.Pharma GmbH & Co.KG, Germany – е отказала по нататъшното му доставяне в България. Една от спряганите причини е в липса на споразумение за цената на медикамента. Допреди година Финлепсина бе безплатен за пациентите с рецепта. От началото на тази година, пациентите с рецепта трябваше да доплащат по 2 лв. Тенденцията била да се намалява реинбурсираната част от цената на лекарството/ т.е. поетата от държавата/. Иначе цената на блистер на свободна продажба е от 8 до 10 лв.

Заместителите са Карбамазепини, българския еквивалент, уточниха фармацевти. Другия вариант бил Тегрекол. Те били абсолютно взаимозаменяеми с Финлепсина, пък и били по-евтини.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини