От х:

Днес в x:

216 "за" оставката на кабинета Денков

В програмата на Народното събрание беше включена оставката на кабинета Денков като точка първа.
Това стана ясно след като председателят на НС Росен Желязков прочете програмата за работа на законодателния орган за тази седмица. Припомняме, вчера вечерта премиерът Николай Денков депозира оставката на правителството в деловодството на Народното събрание, както се прави, за да може от днес тя да влезе в сила.
От "Възраждане" попитаха защо цялото правителство не е в залата, за да може да се дебатира, а от ИТН поискаха оставката да се излъчва на живо по БНТ и БНР, което обаче не бе прието при повторно гласуване.
Премиерът Денков влезе в пленарна зала обаче с малко закъснение.
Премиерът Николай Денков взе думата в началото на дебатите, посочвайки отново, че в оставката няма нищо извънредно, тъй като това е изпълнение на поет ангажимент.
Той припомни около какви задачи са се обединили управляващите преди девет месеца. Диалогът не веднъж е бил взривяван и блокиран, посочи Денков, но и отчете, че въпреки това целите и задачите са изпълнени.
Това, което остава, е последната стъпка - регулаторите. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме истинска съдебна реформа, настоя премиерът. На масата на преговорите са сложени реформи, а не имена.
В следващите дни Денков и министрите готвят отчет за постигнатото през изминалите 9 месеца. Днес той отчете икономически растеж, ръст на заплатите, ниска инфлация. Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат, увери акад. Николай Денков министър-председателят. Над 3 милиарда лева са отделени за сектор земеделие. От 31 март ще пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство, доволен е Николай Денков. Има напредък и за спешната помощ по въздух. 30 километра магистрални пътища са открити за тези 9 месеца. Започнала е работата и по 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, доволен е премиерът. Върната е собствеността на държавата в Пловдивския панаир. 76 законопроекта са внесени в Народното събрание. Въпреки дезинформацията и саботажите властта е готова да продължи напред.
Николай Денков благодари на вицепремиера Мария Габриел и на министрите.
Дебатът по оставката на кабинета премина в традиционния сценарий, утвърден вече като схема в това Народно събрание:
Изказвания направиха предимно от опозицията: Четири изказвания от страна на депутати от "Възраждане", на които опонираха с реплики и дуплики техни съпартийци. Тази схема разиграха и от "Има такъв народ" два пъти. От "Възраждане" повториха критиките си към правителството, включвайки отново по традиция и посолството, и суверинитета, както и поискаха избори. Опорните точки на ИТН news.bg няма и да изрежда, за да не се налага да пише отново заглавие с автоцензура.
Малко по-различно се държаха от БСП - депутатът Георги Свиленски направи реплика по процедурата, а лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува по същество правителството.
Корнелия Нинова припомни, че правителството е порочно заченато. Според нея кабинетът не е изпълнил приоритетите си. Властта нищо не свършила и по законодателната си програма. Реална и голяма стъпка направихте към унищожаване на парламентаризма, категорична бе тя. Постиженията в съдебната реформа били катастрофа. Още няма закон за съдебната власт, подчерта Нинова и допълни, че и КПКОНПИ не работи. В същото време всеки десети работещ е беден, по мнението й. Всичко е делене на порции и постове, делене на държавата, критикува още червеният водач. Целта е властта, за да се използват институциите като бухалка, според Корнелия Нинова. Задкулисието седна на първия ред и си узаконява интересите, по думите й. Тя се обяви за избори 2 в 1.
Кирил Петков също взе думата и защити действията на кабинета и на министър-председателя. Всяко едно споразумение е обещание, а Николай Денков подал оставка, защото обещал на гражданите. Властта за нас е средство за промяна, обясни Петков и обеща, че докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук, обеща Петков. Той отчете успехите с промяната в Конституцията, частичния Шенген, приетия бюджет с под 3% дефицит. Важните промени са тези, които променят очакванията и страховете на българските граждани, каза още Петков. Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия, допълни той. Задачата занапред е да се продължи с промените и хората очакват независими регулатори, медии, както и да няма джуджета и нотариуси. Ние ще работим това да продължи, закани се Петков. Простотията и шоутата с изява на сексуални комплекси са извън очакванията на хората, според него. Хората очакват да си ходите, репликира Станислав Балабанов.
Според Явор Божанков също няма алтернатива на това управление.
Накрая думата взе и Христо Иванов, според когото на Денков му се паднало да управлява във времена на все по-голяма безидейност. Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи, а управлението ставало в условията на тежки компромиси.
Денков управлявал с човешко приличие във времена на шестваща пошлост, включително от трибуната на Народното събрание, и затова му благодари отново от трибуната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини