От х:

Днес в x:

Две трети от шофьорите биха минали на електрички, но две неща ги спират

Очакванията са, че продажбите на електромобили ще растат значително през следващите години. Проучване на SMMT (Обществото на производителите и търговците) във Великобритания посочва, че и самите шофьори имат положителна нагласа към електричките, но с някои условности, съобщава AutoExpress.

Проучването открива, че 68% от шофьорите биха преминали към електрически автомобил, но има две основни неща, които ги спират. Първото е липсата на финансови стимули, а второто е ограничената мрежа от зарядни станции в страната. Заради това мнозинството от тези желаещи остават купуването на електрическа кола за по-натам в неопределено време.

Реално само 2% от хората ще купят електромобил тази година, смята SMMT. 17% ще направят това през 2024 г., а останалите планират да изчакат минимум до 2026 г. или по-късно. Дори и тогава финалното решение ще зависи от наличните към момента финансови стимули и развитието на инфраструктурата. Две трети от анкетираните казват, че тези фактори ще са определящи винаги.

Според SMMT, Великобритания е единственият голям пазар в Европа, който е без стимули, но е и с най-амбициозния срок за слагане на край на продажбите на автомобили с традиционни двигатели. По време на годишната конференция Electrified в Лондон, представители на водещи компании, включително VW Group, Toyota и Ford са призовали повече действия от регулаторите за финансови стимули, но и по-ясни правила около изискванията за нулеви емисии и развитие на инфраструктурата от зарядни.

Източник: carmarket.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини