От х:

Днес в x:

Операторът на "Турски поток" остана без лиценз

Компанията оператор на газопровода "Турски поток" заяви вчера, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс.

Компанията съобщи и че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ

Властите в Нидерландия са изпратили официално известие за отнемането на лиценза, позовавайки се на параграфи от регламента на ЕС. "Съгласно тези клаузи доставката на стоки и предоставянето на услуги, по-специално техническа помощ и услуги, за използване в Русия, включително нейната изключителна икономическа зона и континентален шелф, е забранено", се казва в прессъобщението.

"Турски поток", който е съвместен проект на Русия и Турция, заработи през януари 2020 г., с капацитет от 31,5 милиарда куб. метра в година.

Газопроводът дава възможност на Москва да заобиколи Украйна в качеството ѝ на транзитно трасе към Европа. "Турски поток" доставя газ от Русия за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа - Сърбия, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, пишат руски медии. Дължината на газопровода е 930 км. Проектният му капацитет е 31,5 милиарда кубически метра. м газ годишно. Газопроводът беше пуснат през януари 2020 г.

South Stream Transport B.V., оператор на газопровода "Турски поток", заяви, че лицензът за износ е отнет предсрочно поради санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия. Лицензът е отнет на 18 септември. Прессъобщението на компанията е на разположение на Комерсант, съобщават руски медии..

South Stream Transport B.V. - филиал на руския енергиен гигант "Газпром", кандидатства за подновяване на лиценза. В заявлението се отбелязва, че доставките са важни за енергийната сигурност на Европа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини