От х:

Днес в x:

9 здравословни ползи от зелето

Този зеленчук често се пренебрегва, но без основание. Предлага се в различни форми и цветове, включително червено, лилаво, бяло и зелено, а листата му могат да бъдат или набръчкани, или гладки. Зелето се отглежда по целия свят от хиляди години и може да се намери в различни ястия, включително кисело зеле, кимчи и салата от зеле.
Ето какви за здравословните ползи на зелето:

1. Зелето е пълно с хранителни вещества

Въпреки че зелето е с много ниско съдържание на калории, то има впечатляващ профил на хранителни вещества като фибри, витамин К, витамин С, фолат, манган, витамин B6, калций, калий, магнезий, желязо, витамин А, рибофлавин и др.

Зелето оказва влияние върху енергийния метаболизъм и нормалното функциониране на нервната система. Зелето също е мощен антиоксидант, който предпазва тялото от свободните радикали, рак, загуба на зрение, сърдечни заболявания. 


2. Зелето е ефикасно противовъзпалително

Кръстоцветните зеленчуци като зелето съдържат много различни антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват хроничното възпаление и сърдечни заболявания, ревматоиден артрит и възпалително заболяване на червата.

3. Зелето е пълно с витамин С

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който изпълнява много важни роли в организма. Например, той е необходим за производството на колаген, най-разпространения протеин в тялото. Колагенът придава структура и гъвкавост на кожата и е от решаващо значение за правилното функциониране на костите, мускулите и кръвоносните съдове.

Освен това витамин С помага на тялото да абсорбира желязото, което се намира в растителните храни.

Доказателствата показват, че диета с високо съдържание на богати на витамин С храни е свързана с по-нисък риск от някои видове рак.


4. Помага за подобряване на храносмилането

Ако искате да подобрите храносмилането си, богатото на фибри зеле е правилният начин.

Този хрупкав зеленчук е пълен с полезни за червата неразтворими фибри, вид въглехидрати, които не могат да бъдат разградени в червата. Неразтворимите фибри помагат за поддържане на храносмилателната система здрава, като добавят обем към изпражненията и насърчават редовните движения на червата.

Също така зелето е богато на разтворими фибри, за които е доказано, че увеличават броя на полезните бактерии в червата. Те изпълняват важни функции като защита на имунната система и производство на критични хранителни вещества като витамини K2 и B12.

5. Зелето подпомага сърдечното здраве

Червеното зеле съдържа мощни съединения, наречени антоцианини. Те придават на този вкусен зеленчук живия лилав цвят. Антоцианините са растителни пигменти, които принадлежат към семейството на флавоноидите. Много проучвания са открили връзка между консумацията на храни, богати на този пигмент, и намаления риск от сърдечни заболявания.

Доказано е също, че увеличаването на приема на хранителни антоцианини намалява кръвното налягане и риска от коронарна артериална болест.

Известно е, че възпалението играе основна роля в развитието на сърдечни заболявания и защитният ефект на антоцианините срещу него вероятно се дължи на техните противовъзпалителни качества. Зелето съдържа повече от 36 различни вида мощни антоцианини, което го прави отличен избор за здравето на сърцето.

6. Може да понижи кръвното налягане

Лекарите често съветват пациентите с високо кръвно налягане да намалят приема на сол. Въпреки това, последните данни показват, че увеличаването на калий в диетата ви е също толкова важно за понижаване на кръвното налягане.

Калият е важен минерал и електролит, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно. Една от основните му задачи е да помага за регулиране на кръвното налягане, като противодейства на ефектите на натрия в тялото. Калият помага за отделянето на излишния натрий чрез урината. Освен това отпуска стените на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане.

Червеното зеле е отличен източник на калий, доставяйки 12% от дневните ви нужди на този минерал само с две чаши зеле.


7. Може да понижи нивата на холестерол

Хората с висок холестерол са склонни да имат повишен риск от сърдечни заболявания, особено когато имат повишени нива на „лошия“ LDL холестерол.

Зелето съдържа две вещества, за които е доказано, че намаляват нездравословните нива на LDL холестерол.

Разтворими фибри

Доказано е, че разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на "лошия" LDL холестерол, като се свързват с холестерола в червата и го предпазват от абсорбиране в кръвта. Зелето е добър източник на разтворими фибри. Всъщност около 40% от фибрите, намиращи се в зелето, са разтворими.

Растителни стероли

Зелето съдържа вещества, наречени фитостероли. Те са растителни съединения, които са структурно подобни на холестерола и намаляват LDL холестерола, като блокират усвояването на холестерола в храносмилателния тракт.

Установено е, че увеличаването на приема на фитостерол с 1 грам на ден намалява концентрациите на LDL холестерол с цели 5%.


8. Зелето е отличен източник на витамин К

Витамин К е колекция от мастноразтворими витамини, която играе много важни роли в организма.

Тези витамини са разделени на две основни групи.

Витамин К1 (филохинон): Намира се предимно в растителни източници.
Витамин К2 (менахинон): Намира се в животински източници и някои ферментирали храни. Произвежда се и от бактерии в дебелото черво.
Зелето е страхотен източник на витамин К1, доставяйки 85% от препоръчителната дневна доза в една чаша .

Витамин К1 е ключов хранителен елемент, който играе много важни роли в организма. Една от основните му функции е да действа като кофактор за ензимите, които са отговорни за съсирването на кръвта. Без витамин К кръвта би загубила способността си да се съсирва правилно, увеличавайки риска от прекомерно кървене.

9. Идеално допълнение към всяка диета

Освен че е супер здравословно, зелето е вкусно.

Може да се яде сурово или варено и да се добавя към голямо разнообразие от ястия като салати, супи, яхнии, туршии. Този универсален зеленчук може дори да се ферментира и да се направи кисело зеле. Освен че е адаптивно към много рецепти, зелето е изключително достъпно.

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини