От х:

Днес в x:

21 °C

Десантът в Нормандия и Историческата истина по VIASAT HISTORY

Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх, част от Втората световна война. 

Самият десант започва на 6 юни 1944 г. на брега на Северна Франция в областта Нормандия, но е резултат от дълга предварителна подготовка и операции за дезинформация на противника. С десанта се дава начало на Битката за Нормандия, целяща откриване на втори фронт срещу Нацистка Германия.
За да отбележи годишнината от десанта - крайъгълен камък по пътя на Съюзниците към победата, Viasat History ще покаже две поредици в рамките на два уикенда - 5 юни и 12 юни, в 22:00 часа, които ще отдадат почит на героите, щурмували бреговете на Франция.

Участие и в двете предавания има историкът Джеймс Холанд - представител на новото поколение блестящи историци, които предефинират това, което знаем за 20-ти век. Автор на многобройни книги за Втората световна война, включително “Нормандия ’44: Денят на D и епичната 77-дневна битка за Франция”  и създал и представил множество телевизионни поредици по темата. 
Джеймс е съосновател и програмен директор на ежегодния фестивал за история на долината на Чалке, който е най-големият фестивал, посветен изцяло на историята във Великобритания. Член на Кралското историческо дружество.

Нормандия 1944 г.: Десантът и битката за Франция
Премиера в събота, 5 юни, от 22:00 часа, три едно-часови епизода

Как се печели война? Не са много кампаниите, които могат да отговорят на този въпрос по-добре от десанта в Нормандия през 1944 г. - най-голямата, най-сложна и най-важна морска инвазия в историята. Малцина от нас го разбират. 

Присъединете се към историка Джеймс Холанд и американския ветеран от специалните операции и експерт по спешна медицина д-р Майк Симпсън, които се потапят във всичко, което се отнася до десанта в Нормандия. Те проследяват развитието на кампанията, годините на подготовка, самия ден на нападението и 76-те дни след него, които решават съдбата на цялата война.

Десантът в Нормандия: Крилата на победата
Събота, 12 юни, в 22:00 ч.

Десантът в Нормандия си остава една от най-зрелищните операции във военната история до наши дни, но победата никога не би била възможна без мащабната въздушна офанзива, която подготвя възможността за достигането на войските на брега. 

В нощта на 6-ти юни 1944 г. над 11 000 самолета, оборудвани с най-новите военни технологии, прелитат над Ламанша. Как Съюзниците успяват да напълнят небето с 11 000 самолета? Документалният филм показва разгръщането на една от най-смелите операции от Втората световна война.

Поредицата „Историческата истина“ започва на 7 юни, и ще се излъчи в шест епизода - всяка делнична вечер в 22:00 часа

Митовете не умират лесно и историята на 20-ти век не е изключение от правилото. Дори сега съществуват съмнителни представи, които приемаме за факти, но дали историческата истина не е различна? 

Засегнати са теми като истинските убеждения на папа Йоан Павел II, истинската история зад неутралитета на Швейцария през Втората световна война и възрастта на британската деколонизация. 
Проследява се проблематичната логистика и планиране на операция "Овърлоуд" през Втората световна война. 

Архивната документална колекция разглежда ключови моменти от 20-ти в. от нова перспектива, за да предостави по-внимателна и детайлна интерпретация и да хвърли светлина върху събития, които са били забравени или пренебрегнати.

Рубрика: Тайните на войната - всяка нощ, след полунощ, от 7 юни

Селекция от поредици и филми, които показват живота в нацистка Германия - едни са смятани за неблагонадеждни и изчезват безследно, а други просперират и печелят от партията, която смятат за прогресивна. Интимен портрет на място, управлявано и контролирано от група хора със стремеж към световно господство. 

Сред включените заглавия са: "Суперколите на Хитлер", "Другият Гьоринг - Разделените братя", "Втората световна война: Фармацевтика в окопите“, "Жените, които се бореха с Хитлер", "Оръжейният инженер на Хитлер" и други.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини