От х:

Днес в x:

Горещата вана - почти като тренировките

Горещата вана имитира ефекта от тренировките за здравето, защото засилва кръвообращението, увеличава температурата и сърдечния ритъм по подобен начин, твърдят британски учени, цитирани от Science Alert.
Това е полезно за сърдечносъдовата система, намалява кръвното налягане, възобновява клетките, дори действа като антидепресант.

По време на тренировка обаче се изразходва повече енергия и освен че помага за отслабване и поддържане на нормално тегло, увеличава и мускулната маса.

Учените са работили с доброволци, прекарвали еднакво време в гореща вана и в каране на велосипед.
Когато температурата се покачва, тялото търси начини да изразходва излишната топлина, за да я регулира. Един от основните механизми за това е засилване на потока от кръв към кожата, разширяват се и кръвоносните съдове. Това улеснява производството на различни молекули в кръвта, които улесняват растежа на клетките, обновяването им и защитата на кръвоносните съдове.

Макар и основната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е еднаква. Основната разлика е в това, че във ваната се прибавя и хидростатично налягане - натискът от водата. То допринася за връщането на кръвта към сърцето. Още не е доказано, но е възможно това да е предимство.

Изследвания върху действието на сауната и горещата вана се правят от 90-те години на миналия век. Едно от тях доказа, че взимането на гореща вана три седмици намалява нивото на кръвната захар у хората с диабет тип 2. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини