От х:

Днес в x:

В музея в Хасково:съвременници разказаха за еуфорията от посрещането на Гагарин в България

    Ръст не повече от 172 см., килограми-максимум 70, възраст-до 30 години. Това са само физическите данни, на които е трябвало да отговарят 20-е млади мъже, избрани в бившия ССР, за подготовката за излитането на първия човек в Космоса. От тях, след стотици проби и тренинги, остават 12, а след това шестима. Излита Юрий Гагарин.

    Денят е 12 април 1961 г. В 9:07 часа московско време от космодрума "Байконур" той полита към звездите и влиза в историята на човечеството като първият човек, излязъл в открития Космос.

    Корабът му „Восток 1“ прави една обиколка около Земята с продължителност 108 минути и се приземява успешно обратно.

    Целият свят е в еуфория, а датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

    За това как Гагарин е бил посрещнат в България след години, как при гостуването му у нас, по улиците на Пловдив хората ликуват, а автомобилът му е обсипван с цветя, разказва Документална фотоизложба „60 г. от полета на Юрий Гагарин в Космоса“. 

    От днес тя гостува и в Регионалния исторически музей на Хасково. На 15 фототабла е отразен ентусиазмът, с който пловдивчани посрещат Гагарин. Съставител на изложбата е Държавен архив – Пловдив. Втора част на изложбата разказва с фотоси,  предоставени от Руския културно -информационен център, за детството му, за подготовката за излитането, за семейството му.

    На официалното й откриване днес спомени за посрещането на Гагарин и еуфорията около това в България разказа председателят на Българското астронавтическо дружество. доц. о.з. полковник Светлозар Асенов. Той е бил петокласник, когато вижда космонавта на живо при посрещането му  в София.

    При следването си в Съюза е чувал разкази от студенти и преподаватели, общували лично с Гагарин, за това, че е бил изключително обаятелна личност, готов винаги да помага.

    Светлозар Асенов е бил и част от 6-членната българска делегация, присъствала на поклонението пред тленните останки на Гагарин през 1968 година. Той умира на 27 март, по време на тренировъчен полет със самолет МиГ-15, когато с инструктора си полковник Серьогин се разбиват в района на село Новосьолово.

    За съдействието при представянето на изложбата доц. о.з. полковник Светлозар Асенов поднесе на Регионалния музей в Хасково благодарствена грамота.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини