От х:

Днес в x:

Гръцки евродепутат от крайната десница бе арестуван в Брюксел

Гръцкият евродепутат от крайната десница Янис Лагос, бивш член на Златна зора, бе арестуван днес в Брюксел, след като бе вдигнат парламентарният му имунитет, съобщи източник от гръцката полиция, цитирана от АФП.

Според източника, пожелал да остане анонимен, Янис Лагос, осъден на 13 години и осем месеца затвор в Гърция за "ръководене на престъпна организация" и срещу когото е издадена международна заповед за арест, е бил арестуван в Брюксел.

Преди това по искане на Атина в Европейския парламент бе предприета процедура за сваляне на имунитета на Лагос. При гласуване снощи с голямо мнозинство бе взето решение за сваляне на имунитета му. Решението бе подкрепено от 658 евродепутати, 24 бяха "против" и 10 "въздържали се".
"Аз съм в една полицейска кола, крадците, безбожниците, антиелинистите ще ме изпратят в затвора", написа Лагос днес в Туитър.

Полицейски източник в Атина заяви за АФП, че гръцките съдебни власти са издали международна заповед за арест за 48-годишния бивш член на Златна зора.

"Няма да се върна в Гърция в следващите дни", подчерта Янис Лагос снощи в Туитър, реагирайки на вота на Европейския парламент. Той посочи, че остава "силен и свободен".

Лагос е част от около четиридесет членове на Златна зора, осъдени през октомври в Атина в края на съдебен процес, продължил пет години и половина.

Лагос, който бе ръководен кадър на Златна зора, бе поставен в предварителен арест, както и цялото ръководство на партията, след убийството близо до Атина на рапъра антифашист Павлос Фисас през септември 2013 г. Той бе освобеден условно 18 месеца по-късно в очакване на съдебен процес.

Той се ползваше с парламентарен имунитет след избирането му през юли 2019 г. в Европейския парламент от листата на Златна зора. Лагос напусна формацията няколко месеца по-късно и стана независим.

В деня на произнасяне на присъдата от наказателен съд в Атина през октомври Лагос е "напуснал Гърция, отправяйки се към Брюксел, за да избегне осъждането", обясни в съобщение френската евродепутатка Мари Тусен, докладчик на Европейския парламент по случая.

"За ЕС бе задължително да свали имунитета на Янис Лагос, за да може той да застане пред правосъдието в своята страна. Произнесената от него присъда е сериозна. Безнаказаността не може да се толерира", добави тя.

Янис Лагос, бивш охранител, е бил местен ръководител на Златна зора в зоната, в която Павлос Фисас е бил убит.

Лидерът на Златна зора Никос Михалолиакос и повечето от осъдените бяха изпратени в затвора, но вторият човек в организацията Христос Папас е в неизвестност и се издирва. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини