От х:

Днес в x:

19 °C

Таймлапс назад във времето: Google показва климатичните промени на Земята

Google Earth ви дава завладяваща 3D обиколка на планетата във вашия уеб браузър, а най-новата функция на приложението ви позволява да погледнете назад във времето - от днешния чак до 1984 г., така че можете да видите как изменението на климата е променило лицето на Земята над последните 37 години.

Самият Google акцентира няколко области, които по-специално бихте искали да проверите: отстъпващият ледник Колумбия в Аляска, например, или променящата се брегова линия около Чатъм, Масачузетс. Можете да видите градовете да се издигат и горите да изчезват за миг на екрана си.

Този линк ще ви отведе към функцията за таймлапс. Можете да търсите конкретно място на Земята или да разгледате една от петте предложени категории: промяна на горите, крехка красота, източници на енергия, затопляне на планетата и експанзия на градовете.

Можете също така да получите достъп до повече от 800 най-важни пакета, които Google е събрал, като посетите тази страница във вашия браузър. Вижте как ледените потоци се оттеглят, слънчевите ферми се разширяват, реките променят курса, езерата пресъхват и много други, както в 2D, така и в 3D.

"На нашата планета стават бързи промени в околната среда през последния половин век - повече от всяки друг момент в човешката история“, пише Ребека Мур, директор на Earth Engine & Outreach в Google Earth.

"Много от нас са преживели тези промени в собствените си общности; аз бях сред хилядите калифорнийци, евакуирани от домовете си по време на горските пожари в щата миналата година. Други ефекти от изменението на климата за хората са абстрактни и далечни, като топенето на ледените шапки и отстъпващите ледници".

Новата функция за таймлапс използва около 24 милиона сателитни снимки, събрани от Google Earth. Събрани са данни от НАСА, Американската геоложка служба (USGS), Европейския съюз и Европейската космическа агенция (ESA).

Google казва, че са били необходими повече от 2 милиона часа за обработка, за да се обработят тези 20 петабайта изображения в една единствена видео мозайка с размер 4,4 терапиксела. За да усетите мащаба - това са около 530 000 видеоклипа в 4K. За щастие, Google използва неутрални за въглерода, 100 процента възобновяеми енергийни центрове за данни за тази работа.

Новите изображения са безплатни за достъп и използване, подобно на останалата част от Google Earth, и си струва да проучим как се е променила нашата планета през последните 40 години. Това не е съвсем същото като да посетите тези места реално, но може да усетите от къщи мащаба на щетите, които климатичните промени причиняват, от разширяването на пустините до намаляването на ледниците.

"С Timelapse в Google Earth имаме по-ясна картина на променящата се планета точно на една ръка разстояние, която показва не само проблеми, но и решения, както и хипнотизиращо красиви природни феномени, които се разкриват в продължение на десетилетия“, пише Мур.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини