От х:

Днес в x:

Масови проверки за договори при работа на полето

Със затоплянето на времето и предстоящото активизиране на земеделския сезон от  Дирекция „Инспекция по труда“- Хасково ще засили контрола в  селското стопанство с акцент върху законосъобразното наемане на работна сила, съобщиха от там.

След промени в Кодекса на труда вече и тютюнопроизводителите, освен регистрираните земеделски стопани, могат да наемат по силата на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Т.нар. еднодневни договори са само един от начините за наемане на работници. Наетите по силата на този вид договори не губят социални и осигурителни права. Инспекцията по труда е създала специален софтуер, чрез който земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да генерират по електронен път по всяко време, дори и в извънработното за администрацията, образци на еднодневни трудови договори. Повече информация за системата е публикувана на интернет страницата на Инспекцията по труда, в секцията „За работодатели и работещи“.

През изминалите три месеца от влезлите в сила 43 наказателни постановления за различни нарушения, засечени от инспекторите по труда, от Хасковска област в държавната хазна са влезли общо 34 850 лева.

319 са извършените проверки от Инспекцията по труда в Хасково за първото тримесечие на 2021 година. В областния град те са 108. За проверка на предписанията е имало последващ контрол за 25 от тях. По сигнали на граждани са направени 20 проверки. Констатираните нарушения са 1621. От тях по осигуряване на здраве и безопасност при работа – 792, а по-трудово и правоотношения – 829. През периода са приложени 1598 бр. принудителни административни мерки.

Съставени са 58 акта за установяване на административни нарушения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Се
    Селянин
    7 0
    13:02, 9 апр 2021
    Елате,да видете дали лозарските фирми в село Изворово колко от земеделските работници имат договор.Работят почти целогодишно.
    • Умните и красивите са шефове а робите гласуват за партията на шефа
  • 2
    До
    ДО Дирекцията по Труда
    7 -2
    13:21, 9 апр 2021
    Гробаре , Не се натягайте Много че скоро всички ще сте на Борсата по Труда
    ...... :)))
Последни новини