От х:

Днес в x:

18 °C

Увеличават инспекторите по труда за проверка на еднодневните договори

Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в Хасковска област в сектор “Селско стопанство“.

За целта ще бъдат увеличени проверяващите екипите в сектора с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности.

Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила.

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10% от всички проверки Инспекцията по труда.

През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 проверки. Констатираните нарушения са 10 464, от които 6422  са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 са по изпълнение на трудовите правоотношения.

Случаите на работа без трудов договор, засечени в сектора през 2020 г., са 207 от 2641 общо.

От Инспекцията напомнят, че от 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа – 4270„ Основно договорите са за отглеждане на лозя – винени, ябълки, ягоди и лавандула.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  12
  1234
  17 -1
  12:22, 16 апр 2021
  Вместо да ходят по нивите по добре е да ходят по дворците и да проверяват чекмеджетата.
 • 2
  Да везмат да проверяват фирмите за водене на работници във фиктивни неплатени отпуски
 • 3
  Ба
  баш бизнесменка каза:
  6 0
  17:55, 16 апр 2021
  Да се ЗАБРАНИ разни бизнесменки хем да имат по две-три фирми и да правят луди печалби от всички нас като граждани без да влагат никакви вложения, а просто да прибират едни пари, хем да работят на държавна работа! Щом имат фирми и развиват бизнес - да ходят да си гледат бизнеса! Във всеки случай това е икономически сблъсък - ако им върви бизнеса - защо се натискат на държавна работа! И като гледат да оправят частното и големите печалби на една държавна заплата ли ще разчитата! ТОВА Е ГАНЮВЩИНА И ПЕЧАЛБАРСТВО! Тия пари с тях в гроба ли ще си ги носят. То ако човек има физическите сили да работи на 2-3 работи - всеки от нас, кайто иска пари и кариера ще го прави! Значи такива лешове и кучки или нищо не работят и само командват или са мошеници и правят далавери!
 • 4
  Пр
  Проверяващ
  8 0
  19:41, 16 апр 2021
  А шефа К.К. ще ходи ли по поляните с любовницата си П.Николова. И на двамата ще им е удобно.
 • 5
  То едни частници - Маскари. За себе си им се свиди да се осигуряват - после реват, че нямало болнични! Ами като не плащате в общия кюп, а дърпате от него - кво искате? Нал сте си шефове - когато искате се разхождате, когато искате излизате, когато искате по време на пандемия правите софри и почерпки, когато си искате работите или боледувате - и на всичко това все гледате в чуждата паница! Според вас колко били добре работещите и колко ви било тежко на вас - началството. Ами станете си от столовете бе - ходете да работите и да ви нареждат! Нали това ви се вижда рай. Ходете при някоя друга да ви е началничка - да ви командва, да ви врещи като луда, да се пули непрекъснато, да се заяжда и да ви забранява да говорите, да дишате, да мислите и да чувствате! То очите ви нямат наяждане - все в чуждото ви е в погледа и все със завист! От злоба никой не е прокопсал, а от болна амбиция - хич!

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
10 май 2021
Последни новини