От х:

Днес в x:

Рекордна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата

Американската атмосферна обсерватория, разположена на склона на вулкана Мануа-Лоа на Хавайските острови, за пръв път, откакто се водят измервания, е регистрирала рекордна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата, превишаваща 421 части на милион, пише "Вашингтон пост".

През уикенда средният дневен показател е бил 421,21 части на милион. За пръв път това число се е оказало толкова високо. По-рано то никога не е превишавало 420, отбелязва изданието.

Изданието припомня, че този рекорд е измерен еднократно, като показателите на въглеродния двуокис обикновено достигат пикови стойности по това време на годината. При все това през последните два месеца непрекъснато се регистрират стойности, превишаващи 417 части на милион и средногодишният показател може да надвиши 416 части на милион.

Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ непрекъснато следи от 1950-те години насам концентрацията на въглеродния двуокис в атмосферата. Този показател се отчита от атмосферната станция, разположена на склона на вулкана Мануа-Лоа.

През последните 800 хиляди години до началото на индустриалната епоха нивото на споменатия газ не е надвишавало 280 части на милион. През 2016 година то достигна рекордната за тогава стойност от 403 части на милион, а на 11 май 2019 г. - 415,26 части на милион.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини