От х:

Днес в x:

Италия чества 700-годишнината от смъртта на Данте

Италия започва от днес честванията на 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери с литературни четения, изложби, нови издания на творбите му, и дори дълго писмо от папата, предаде АФП.
Италианската преса посвети заглавията начело на културните страници на Данте, признат за "Баща на италианския език".

Заради пандемията, която затвори театри и музеи, повечето изяви днес се предават на сайта vivadante.it.

В Равена, където умира поетът, кметът Микеле Де Паскале ще приеме масло, дарено от Флоренция, родния град на Данте, с което да се поддържа вечният огън пред гробницата му. Той прие и заетата от Лувъра скулптура "Мадоната на трона с Младенеца", която е закриляла саркофага на Данте.

В Рим актьорът и режисьор Роберто Бернини ще чете вечерта откъси от "Рай" в двореца Куиринале. Ще присъства президентът Серджо Матарела. Честването ще бъде излъчено пряко по телевизия Раи 1.

Във Флоренция и Равена ще бъдат прочетени без прекъсване хилядите стихове от трите части на "Божествена комедия" - "Ад", "Чистилище" и "Рай". .

Тази година ще бъдат публикувани и антологии, есета на Данте и посветени на него книги.

Данте Алигиери е роден през 1265 г. във Флоренция. Той е наричан "Бащата на италианския език", защото пише стиховете си на просторечие, като избира тосканския диалект по време, когато поезията е на латински и е предназначена само за най-образованите. Неговият дързък подход прави литературата достъпна и проправя пътя на значими италиански писатели като Петрарка и Бокачо.

Най-известен е с трилогията "Божествена комедия", която оставя трайна следа не само в литературата, но и в теологията. Той има силно въздействие върху ренасансовото изкуство с описанията на Ада, Чистилището и Рая, които оформят въображението на много художници - от съвременника му Джото до Микеланджело.

Данте умира през 1321 г. на 56 години в Равена. Там е и гробницата му в базиликата на Св. Франциск.

Честванията ще са предимно в Равена, но годишнината ще бъде отбелязана в още 70 града и села, свързани с творчеството и личния му живот. Галерията "Уфици" ще организира голяма изложба във Форли в Северна Италия, където той прекарва няколко години, докато е в изгнание. В изложбата ще има творби от "Уфици", както и такива, заети от цял свят.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини