От х:

Днес в x:

18 °C

Лекуват 27-годишна от туберкулоза, но се оказа ... презерватив

Туберкулозата е болезнено и хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Всяка година от туберкулоза умират над 1 млн. души по целия свят. Изчисленията показват, че около една четвърт от хората на Земята носят в тялото си бактерията на туберкулозата, но не са развили заболяването. Според Световната здравна организация около 5-10 процента от тези хора могат да се разболеят (особено ако имунната им система отслабне).

Ако туберкулозата не се лекува, 45 процента от болните (и всички, които освен това имат и ХИВ) могат да умрат. Въпреки че е била значително по-опасна в миналото, тази болест не престава да е актуална и днес и изисква дълго лечение с антибиотици.

Понякога обаче става дума чисто и просто за един презерватив.

27-годишна жена постъпва в болница със силна кашлица, висока температура и гъсти храчки, от които не може да се отърве през последните 6 месеца. 4 месеца преди това лекарите са ѝ предписали антибиотици и са я подложили на лечение против туберкулоза. Това обаче не оказва никакъв ефект върху симптомите.

Слюнката на младата учителка е тествана за туберкулоза – резултатът е отрицателен. След като сканират гръдния ѝ кош обаче, лекарите откриват лезия в горния лоб на дробовете ѝ. По-задълбочени проучвания показват, че става дума за „обърната наопаки структура, наподобяваща торба, която е заседнала в бронхите.“

В края на краищата екипът отстранява мистериозната „торба“. Въпреки че по-голямата част от нея е била унищожена от процесите в тялото, тя все пак е идентифицирана като презерватив.

Как се е озовал там?

„И жената, и съпругът ѝ признават, че са практикували фелацио – пише екипът в своя доклад. – Те си спомнят, че презервативът се е разхлабил по време на самия акт, а по същото време жената е имала епизоди на кихане и кашляне.“

Експертите отбелязват, че диагностицирането на проблема се е забавило поради няколко фактора.

  • Те са смятали, че е малко вероятно презервативът да нанесе преки поражения върху дробовете заради своята „мека, еластична и гумена консистенция“, но запушването би могло да доведе както до натрупване на секрети, така и до инфекция. Начинът, по който презервативът се е „веел“ в дробовете ѝ, докато е дишала, най-вероятно е спомогнал за отстраняване на част от секретите, а това то своя страна – до отлагане на симптомите, които биха могли да бъдат разпознати от медицинския персонал.
  • Притеснение. Екипът пише, че първоначално мъжът и жената вероятно не са били склонни да разкрият какво точно се е случило. Или просто наистина не са вярвали, че има връзка между поглъщането на презерватив и появилата се впоследствие кашлица.
  • В началото екипът не е смятал, че поглъщането на чуждо тяло може да е потенциално обяснение на проблема при човек на подобна възраст.

Лекарите очакват жената да се възстанови напълно, въпреки че малки частици от презерватива (след разкъсването му) са останали в дробовете ѝ. Това означава, че на някакъв етап тя вероятно ще трябва да се подложи отново на бронхоскопия. Екипът вярва, че нейният случай е първият по рода си в медицинската литература. Той е описан подробно в National Library of Medicine.

Източник: IFLScience

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини