От х:

Днес в x:

Голям астероид преминава днес край Земята

Най-големият астероид, който тази година ще премине край Земята, ще се доближи до нас на около два милиона километра в 16,02 ч. по Гринуич (18,02 ч. бълг. време) без никакъв риск от сблъсък, предаде АФП.

Доближаването ще даде възможност на астрономите да изследват небесния обект. Разстоянието е пет пъти колкото това между Земята и Луната. В най-близката си точка до нас той ще е на 2 016 158 км. Скалистият обект се движи със скорост 124 000 км/ч, "по-бързо от повечето астероиди", според НАСА.

Астероидът и преди е преминавал покрай Земята. Траекторията му е добре позната и редовна, увериха специалисти на НАСА и от Парижката обсерватория.

Скалистият обект все пак е класифициран като "потенциално опасен" като всички астероиди с орбита, която е на разстояние по-малко от 19,5 пъти колкото разстоянието между Земята и Луната, и които са с диаметър над 140 м.

Тази категория се проследява неизменно от астрономи от целия свят, "за да бъде съставен възможно най-пълен списък", подчертаха от Парижката обсерватория.

Астероидът 2001 FO32 е наблюдаван за първи път през 2001 г. Той е от семейството на пресичащите орбитата на Земята от класа Аполон. Те обикалят Слънцето за по-малко от година.

Според Центъра за изследване на близки до Земята обекти към НАСА астероидът ще може да бъде наблюдаван от аматьори астрономи от Южното полукълбо и от малките географски ширини в Северното полукълбо.

"Трябва да се чака нощта и телескопът да е добър, с поне 20 см диаметър - уточни Флоран Делфи от парижката обсерватория. - Трябва да се търси бяла точка, която се движи като спътник". Траекторията няма нищо общо с тази на падащите звезди.

Няма опасност никой от известните астероиди да се сблъска със Земята през този век.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини